Miljødirektoratet ber rovviltnemndene redusere ulvekvoten

To ulvevalper i Hedmark, fylket der rovviltnemndene har fattet vedtak om felling. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix
To ulvevalper i Hedmark, fylket der rovviltnemndene har fattet vedtak om felling. Foto: Terje Håheim / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet har nå bedt nemndene redusere kvoten om felling av inntil 36 ulver. Norges Bondelag er kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rovviltnemndene i region 4 og 5 fattet tidligere i sommer vedtak om lisensfelling av inntil 36 ulver i 2017 og 2018. Kvoten er satt til 24 individer innenfor de tre revirene i Julussa, Osdalen og Slettås i Hedmark. I tillegg kan tolv individer i de delene av regionene som ligger utenfor ulvesonen felles.

Rovviltansvarlig og styremedlem i Norges Bondelag, Einar Frogner, mener rådet om å ta ut færre ulv er en overkjøring av befolkningen.

– Dette er vi sterkt kritiske til. Det er nødvendig å ta ut tre flokker for å komme ned på bestandsmålet. Rovviltnemndene la gode, faglige vurderinger til grunn for sitt vedtak. Dette er en overkjøring av befolkningen som bor innenfor ulvesonen, sier Frogner.

Se norsk natur: Naturen live på Zooom.no

Flere dyrevernsorganisasjoner har klaget på nemndenes vedtak, og saken er sendt til Klima- og miljødepartementet for endelig avgjørelse. Departementet har bedt Miljødirektoratet om faglig råd, og direktoratet ønsker nå at ett revir skal spares.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ulvene i revirene nemndene foreslår å ta ut, er blant dem som reproduserer seg mest stabilt i Norge. Vi er usikre på om bestandsmålet for neste år oppnås om vedtaket om å felle ulvene i samtlige av de tre revirene iverksettes, og vi anbefaler derfor å redusere kvoten med ett revir, sier direktør for Miljødirektoratet , Ellen Hambro.

Bestandsmålet for ulv er på fire til seks ungekull, og tre av dem skal være helnorske.