Solberg: Tror Trump vil forstå at han trenger venner

Statsminister Erna Solberg (H) er i New York i forbindelse med generaldebatten i FNs hovedforsamling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) er i New York i forbindelse med generaldebatten i FNs hovedforsamling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg håper USAs president Donald Trump vil snakke om hvordan løse felles utfordringer, når han skal tale i FNs hovedforsamling tirsdag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med Obama hadde USA en president med samme synet som oss på internasjonale regler og behov for multilaterale organisasjoner. Trump har en holdning som er mer «USA går alene», men jeg tror enden på visen her er at også Trump etter hvert kommer til å forstå at han trenger venner, sa Solberg til NTB mandag kveld. Hun møtte pressen i New York i forkant av FNs generaldebatt.

Tirsdag debuterer Trump i FNs hovedforsamling og statsministeren håper han vil snakke om hvordan man skal løse felles utfordringer.

– Jeg vil ikke høre en Trump som er mer opptatt av å markere hva USA skal få ut av systemet eller hva som er tilbaketrekning fra dem. Behovet for reform i FN er helt nødvendig, slik Trump selv sa på mandag, sa Solberg.

Les også: Trump krever resultater fra FN

Solberg om Trump: – Håpløst

I et intervju med VG kommenterer hun Trumps retweet av en falsk video av seg selv hvor han slår en golfball i ryggen på Hillary Clinton slik at hun faller over ende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det er en håpløs måte for politisk kommunikasjon. Ikke er det morsomt, og jeg vet ikke om jeg vil ta det i et kjønnsperspektiv en gang, jeg bare mener det er en dårlig måte å drive politisk kommunikasjon. Det han sa om «grab them by the pussy»» og sånn er en trakassering av kvinner og et kvinnesyn som jeg ikke liker, sier Solberg til avisen.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Se Trump tale til FN.

Norge ønsker reform

Overfor NTB understreker statsministeren at Norge har ønsket en reform siden tidligere FN-sjef Kofi Annan foreslo det for 12 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett noen få forbedringer siden da, men det har vært for mye som har stoppet opp.

Solberg sa også at for Norge er det viktig å få klimainitiativene til å fortsette, og få hav og forurensning høyere opp på FNs dagsorden under den såkalte høynivåuken. Onsdag inviterer hun til en konferanse om bærekraftige hav og havet som økonomisk ressurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det hvite hus avviser Parisavtale-endring

Solberg siterte Lennox

Et annet viktig tema for Norge denne uken er kvinner og utdanning, noe Solberg talte om under arrangementet Global Citizen Live mandag kveld lokal tid.

Hun åpnet talen med å sitere artisten Annie Lennox: «Sisters are doin' it for themselves. Standin' on their own two feet. And ringin' on their own bells.»

Lennox var selv til stede under arrangementet, der blant andre artister som Tom Morello og Brandi Carlile opptrådte.

Statsministeren fortsatte deretter å snakke om viktigheten av å jobbe for at kvinner og jenter verden over får bestemme over egne liv.

– De må selv få bestemme når de vil ha barn, med hvem og hvor mange. Og for å ta gode valg trenger de tilgang til informasjon om reproduktiv helse, sa Solberg.

Les også: Historieprofessor: – Vi må forstå at Trump er en sjeldent farlig person

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksualundervisning

Under talen opplyste Solberg at Norge har investert penger i et prosjekt som skal gi 170 millioner unge mennesker seksualundervisning innen 2030.

– Dette er et kjempeviktig prosjekt. Det er utrolig viktig at man lærer mer om reproduktiv helse. Både hvordan man får barn, og hva som kan være farene med det. Hvordan kan man ta vare på barn, og hvordan sørge for at egen seksualitet ikke blir krenket, sa Solberg i møte med pressen.