Slovensk EM-triumf i basketball

Goran Dragic jubler etter å ha ført Slovenia til EM-gull i basketball søndag. Foto: Emrah Gurel, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Slovenia er for første gang europamester i basketball. NBA-stjernen Goran Dragic bar laget til 93-85-seier over Serbia i søndagens finale.

Dragic herjet med 35 poeng og var spesielt strålende i 2. periode, da han alene pøste inn 20 poeng. Slovenia vant den perioden 36-25 og koblet grepet for godt.

Serbia vant både 1. og 3. periode, men bare med knepen margin.

Slovenia gikk ubeseiret gjennom turneringen, som det første lag siden Litauen vant EM-gull i 2003.

Serbisk skuffelse

Mens Slovenia var i sin første finale og tok sin første tittel, venter Serbia fortsatt på en stor tittel. Laget har sølv fra OL i 2016, VM i 2014 og EM i 2009 og 2017.

22 poeng fra NBA-nykommer Bogdan Bogdanovic holdt ikke mot det sterke slovenske laget.

Gjennom hele turneringen beseiret Slovenia, sluttspillets nest yngste lag, sine motstandere med oppjaget tempo. Serbia håpet å støtte seg til høydeforskjell under kurven, og i 1. periode så det ut til å skulle bli en jevn dyst. Serberne var foran med 22-20.

Storspill

I 2. periode grep Dragic kommandoen og tok laget sitt på egne skuldre. Serbia hadde intet svar på Miami Heat-guardens storspill.

I 3. periode måtte Slovenias 18-årige stortalent Luka Doncic ut med skade. Det rystet slovenerne, og Serbia tok seg inn i kampen igjen. Det ble en spennende avslutning, men med slovensk jubel til slutt.

Spania, som var tittelforsvarer og hadde vunnet tre av de siste EM, kom til kort mot Slovenia i semifinalen, men revansjerte seg delvis med 93-85 over Russland i bronsekampen.

Brødrene Pau og Marc Gasol scoret henholdsvis 26 og 25 poeng og sørget for spansk medalje for niende gang på de ti siste EM.