Hamas godtar Fatahs betingelser og inviterer til samtaler

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den palestinske Hamas-bevegelsen er villig til å innlede samtaler med den rivaliserende gruppen Fatah. De ønsker å holde nytt valg på Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Hamas i en uttalelse at de er villige til å akseptere Fatah-lederens, president Mahmoud Abbas, betingelser. Videre sier bevegelsen at de oppløser administrasjonen på Gaza og har invitert Abbas' regjering til Gazastripen. De ønsker nå å forene landet og holde et nytt valg både her og på Vestbredden.

Hamas-leder Ismail Haniyeh var i Kairo i forrige uke i samtaler med egyptiske myndigheter. I uttalelsen sier Hamas at de svarer på Egypts «sjenerøse» meklingsforsøk.

Det er imidlertid ikke kjent om Hamas er forberedt på å gi Abbas kontroll over sikkerhetsstyrkene. Det har lenge vært en omstridt betingelse i tidligere forhandlingsforsøk.

Administrasjonen som Hamas sier de oppløser, blir sett på som en rivaliserende regjering til Abbas' administrasjon. Bevegelsen oppnevnte administrasjonen i mars og siden da har Abbas forsøkt å legge hardere press på den islamistiske bevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas har hatt kontrollen over Gazastripen siden 2007. Da måtte sikkerhetsstyrkene til den mer sekulære palestinske Fatah-bevegelsen forlate Gazastripen som følge av intern strid. Fatah har siden kun styrt på den israelskokkuperte Vestbredden.

I juli i år holdt de rivaliserende palestinske partiene en sesjon sammen i den lovgivende forsamlingen på Gaza-stripen for første gang på ti år.