Irak truer kurdisk folkeavstemning med militærmakt

Iraks statsminister Haider al-Abadi under et intervju lørdag hvor han ber Kurdistan kaste planen om å holde en folkeavstemning om selvstendighet. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Iraks statsminister Haider al-Abadi under et intervju lørdag hvor han ber Kurdistan kaste planen om å holde en folkeavstemning om selvstendighet. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi truer med å gripe inn militært dersom den planlagte folkeavstemningen om et selvstendig Kurdistan går som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalforsamlingen i det delvis selvstyre irakiske Kurdistan vedtok fredag at det skal holdes folkeavstemning 25. september i området om et selvstendig Kurdistan.

Beslutningen vakte fordømmelse og sterk kritikk både fra myndighetene i Bagdad og i nabolandet Tyrkia. Lørdag kunngjorde den irakiske statsministeren at han vil ta i bruk alle virkemidler, også militære, for å hindre at avstemningen holdes.

– Om du utfordrer grunnloven og om du utfordrer grensene til Irak og regionen, så er det en offentlig invitasjon til andre land i regionen til også å bryte grensene. Det er en veldig farlig eskalering, sier al-Abadi.

Også FN har oppfordret de kurdiske lederne til ikke å avholde folkeavstemningen om selvstendighet og heller gå i dialog med myndighetene.

Lederne i den kurdiske regionen har sagt at de håper en planlagt folkeavstemning vil tvinge myndighetene i Bagdad til forhandlingsbordet. Men al-Abadi sier en folkeavstemning nettopp vil komplisere mulige forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil gjøre det tøffere og vanskeligere, sier han, men legger til:

– Jeg vil aldri stenge døren til mulige forhandlinger. Forhandlinger er alltid mulig.

De kurdiske områdene i Irak er rike på olje, og de kurdiske regionale myndighetene har i lang tid vært i strid med irakiske sentralmyndigheter om oljeeksport, budsjetter og kontroll over ulike etniske områder.