Massemønstring for katalansk selvstendighet i Barcelona

Katalanske separatister holder massemønstring med krav om løsrivelse fra Spania i Barcelona mandag ettermiddag. Søndag var det også tilløp til demonstrasjoner i den katalanske regionhovedstaden. Foto: AP / NTB scanpix
Katalanske separatister holder massemønstring med krav om løsrivelse fra Spania i Barcelona mandag ettermiddag. Søndag var det også tilløp til demonstrasjoner i den katalanske regionhovedstaden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre tusen mennesker ventes til Barcelona i dag for å demonstrere med krav om uavhengighet for den spanske regionen Catalonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 400.000 har skrevet under på at de vil delta i massemønstringen på den katalanske «nasjonaldagen», som holdes til minne om Barcelonas fall i den spanske arvefølgekrigen i 1714.

For å understreke viktigheten av historien starter demonstrasjonen klokka 17.14, og demonstrantene skal danne en gigantisk X i krysset mellom Paseo de Gracia og Aragon-gaten i sentrum av Barcelona.

X-en spiller på folkeavstemningen om løsrivelse som myndighetene i regionen har varslet 1. oktober, men som regjeringen i Madrid har lovet å stanse.

Rassia

Spanias forfatningsdomstol har slått fast at den varslede folkeavstemningen savner legitimitet og politiet har gjennomført rassia ved flere katalanske trykkerier som var mistenkt for å trykke opp stemmesedler.

Ordførerne i flere av de største byene i regionen, blant dem Barcelona, har gjort det klart at de vil rette seg etter kjennelsen fra forfatningsdomstolen og at det derfor ikke kommer på tale å bruke offentlige bygg som stemmelokaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dypt splittet

Katalanerne er dypt splittet i synet på løsrivelse, selv om meningsmålingene spriker. En meningsmåling utført av Catalan Centre of Opinion Studies i juli viste at 41,1 prosent støttet løsrivelse fra Spania, mens 49,9 prosent var motstandere.

En fersk meningsmåling som ble gjengitt av den spanske avisen El Pais søndag, viser at 56 prosent av katalanerne mener folkeavstemningen som skal holdes 1. oktober savner legitimitet.

Lover uavhengighet

Dersom folkeavstemningen gir flertall for løsrivelse, har Catalonias president Carles Puigdemont lovet å proklamere uavhengighet innen 48 timer.

Spanias statsminister Mariano Rajoy har vært like klar på at det ikke vil bli holdt noen folkeavstemning, at den vil være grunnlovsstridig og at resultatet derfor vil savne legitimitet.

Catalonia er på størrelse med Belgia og om lag 16 prosent av Spanias 47 millioner innbyggere bor i regionen.