King herjet i Lagerbäcks første seier

Joshua King får straffesparket som banet vei for Norges 2-0-seier over Aserbajdsjan fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Joshua King herjet med Aserbajdsjan og scoret det første målet da Norge fikk en etterlengtet opptur med 2-0-seier i fredagens VM-kvalifiseringskamp.

I sin fjerde kamp fikk Lars Lagerbäck sin første seier som Norges landslagssjef. Den kom ikke etter noe norsk fyrverkeri, men laget tok et nytt steg i retning av den fotballen svensken ønsker å spille.

–Det viktigste var at vi vant. Det er alltid nummer én. Forsvarsmessig så det riktig bra ut, og jeg er fornøyd med innstilling og arbeidsvilje. Angrepsmessig er det fortsatt noe å gå på, men Rom ble ikke bygd på en dag, oppsummerte Lagerbäck etter landslagets første seier på 325 dager.

–Joshua var veldig bevegelig og initiativrik og dro med seg laget.

Gjennombruddet kom etter en drøy halvtime. King løp både fortere og smartere enn Badavi Güseynov i jakten på en langpasning og var forbi ham da stopperen i et fortvilet forsøk på å nå ballen sparket ham i brystet.

King la selv ballen til rette på straffemerket og sendte den flatt i det ene hjørnet etter å ha sendt keeperen til det andre.

–King var veldig god. Vi klarte ikke å stå imot ham, sa Aserbajdsjans landslagssjef Robert Prosinecki.

Aserbajdsjan yppet seg litt i starten av annen omgang, men Norge festet grepet igjen og spolerte noen store sjanser før Haitam Aleesamis harde innlegg i det 60. minutt ble styrt i eget mål av gjestenes kaptein Rashad F. Sadygov.

Fiks og farlig

Fra start bød begge lag på rekker av lavrisikopasninger i god avstand til motstanderens pressledd, og tempoet var alt annet enn forrykende. Men det var bare Norge som innimellom satte fart forover, og da oppsto farlige situasjoner.

King gjorde mange fikse ting med ballen og så ut til å trives i spann med Alexander Sørloth. De var ofte involvert da Norge produserte en jevn strøm av halvsjanser. Mohamed Elyounoussi var den som oftest kom til avslutning, men Moi traff ikke godt nok.

Han hadde kampens første store sjanse da Stefan Johansen flikket ham gjennom etter et kvarter, men skuddet gikk over. Basel-spilleren hadde også et skudd rett utenfor og ett som keeper slo til corner.

I fjor hadde Norge 67 prosent ballbesittelse i Baku, men tapte 0-1. Fredag hadde lagene ballen nesten like mye i første omgang på Ullevaal, men gjestene skapte ikke skyggen av en sjanse og virket fullstendig tannløse.

Punktert

Det endret seg fra start i 2. omgang, da Prosinecki nok hadde hvisket sine spillere noen ord i øret om hvordan de skulle framstå. Laget var farlig frampå flere ganger de første minuttene, og Dmitri Nazarov var veldig nær utligning med et skudd rett utenfor.

Enda nærmere mål var Moi da han på Aleesamis innlegg dro av en motspiller og fyrte løs fra åtte meter, rett over. King fikk ballen i mål rett etter, men var så vidt offside.

Spenningen ble punktert da Mats Møller Dæhli satte opp Aleesami, som igjen prøvde å finne en lagkamerat i feltet. Sadygov forsøkte å hindre det, men styrte ballen i eget mål.

Mesterligaklare Qarabag hadde seks spillere i Aserbajdsjans startoppstilling, mens klubbens to siste spillere i troppen kom inn. Ni Qarabag-spillere ble det da Tarik Elyounoussi entret banen for Norge. I pausen ble det kjent at han fortsetter karrieren i den klubben. Han holdt på å feire overgangen med scoring, men hans nettkjenning ble korrekt annullert for offside.

For Aserbajdsjan sluttet kvelden dårlig da Badavi Güseynov i siste minutt felte Jo Inge Berget og ble utvist med sitt annet gule kort.