Ekstremværet Harvey sender oljeprisene ned

Oljeraffineriet Flint Hills Resources i Houston er i likhet med øvrige raffinerier langs Texas-kysten berørt av ekstremværet Harvey. Foto: AP / NTB scanpix
Oljeraffineriet Flint Hills Resources i Houston er i likhet med øvrige raffinerier langs Texas-kysten berørt av ekstremværet Harvey. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oljeprisene fortsetter å falle etter at raffinerier langs USAs kyst mot Mexicogolfen har måttet stenge som følge av ekstremværet Harvey.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk lettolje ble midt på dagen torsdag omsatt for 49,94 dollar fatet i Singapore, en nedgang på 2 cent. Nordsjøolje falt 1 cent til 50,85 dollar fatet.

Onsdag falt prisen på amerikansk lettolje med 1 prosent og nordsjøolje med 2 prosent.

Ekstremværet som traff land forrige fredag traff med orkan styrke og svekket seg. Siden har regnet pøst ned, noe som har utløst flom, som igjen har ført til at raffinerier på Texas-kysten måtte stenges.

Markedet har reagert med frykt for at stengingen vil føre til at oljen skal hope seg opp på lagrene og sende oljeprisene ned.

En prisoppgang som følge av oljekartellet OPECs forsøk på å styrke markedet ved å kutte produksjonen, er nå lite trolig, frykter analytikere.

– Slik situasjonen er nå har Harvey tatt brodden av prisoppgangen. Nordsjøoljen ligger fortsatt an til å stige i pris, men enhver prisoppgang der vil bli begrenset, fordi 25 prosent av raffinering av all amerikansk lettolje nå er stengt, sier analytiker Jeffrey Halley i meglerhuset Oanda.

Situasjonen vil være uklar i minst en uke framover, mener Halley, som tror raffineriene vil være i gang igjen først om minimum to uker. Hvis raffineriene er påført større skader, kan det ta tre-fire uker før de er i gang igjen, mener Halley.

Personvernpolicy