Trump får FN-kritikk for å spre journalist-hat

President Donald Trump har kommet med utallige utfall mot medier og journalister. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump har kommet med utallige utfall mot medier og journalister. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps mange utfall mot mediene kan føre til voldsbruk mot journalister, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zeid viser blant annet til den amerikanske presidentens mange og krasse utfall mot medier som CNN, New York Times og Washington Post.

I en tale i Arizona nylig omtalte Trump journalister som «uærlige mennesker» som «ikke liker landet vårt».

– Det gjør enorm skade når han omtaler disse nyhetsorganisasjonene og enkelte journalister som «falske». Jeg må spørre; er ikke dette en oppmuntring til andre om å angripe journalister, spør Zeid.

– La oss nå anta at en journalist fra en av disse nyhetsorganisasjonene kommer til skade, vil ikke presidenten da ha ansvaret, spør FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Jeg mener at det vil være snakk om tilskyndelse, sier Zeid, som anklager Trump for å ha skape en ond sirkel av «tilskyndelse, frykt, selvsensur og vold».

Trumps mange utfall mot medier og journalister har også oppmuntret andre land til å slå ned på mediene og innskrenke pressefriheten, mener Zeid.

– Demoniseringen av pressen er giftig fordi det får konsekvenser andre steder, sier han.