Guatemalas president kan bli satt under etterforskning

Guatemalas president Jimmy Morales (t.h.) risikerer nå å bli satt under etterforskning for korrupsjon. Foto: AP / NTB scanpix
Guatemalas president Jimmy Morales (t.h.) risikerer nå å bli satt under etterforskning for korrupsjon. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Guatemalas president Jimmy Morales står ved et veiskille og kan nå miste sin immunitet og bli satt under etterforskning for ulovlig valgkampfinansiering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnlovsdomstolen i Guatemala blokkerte tirsdag presidentens forsøk på å utvise FNs korrupsjonsjeger Ivan Velasquez.

Velasquez leder FNs antikorrupsjonskommisjon i landet, som i forrige uke – sammen med Guatemalas riksadvokat Thelma Aldana – tok til orde for å frata presidenten immuniteten og sette ham under etterforskning for ulovlige pengebidrag i valgkampen i 2015.

Presidentens forsøk på å kaste Velasquez ut av landet, resulterte i store protester både i Guatemala og internasjonalt. Blant dem som reagerte, var FNs generalsekretær António Guterres, som sa at han var sjokkert og som ga uttrykk for full støte til Velasquez.

Grunnlovsdomstolens kjennelse kan ikke ankes, og Guatemalas høyesterett skal nå ta stilling til om presidentens immunitet skal oppheves.

Velasquez mener at det foreligger troverdige opplysninger om at drøyt 6,4 millioner kroner på urettmessig vis fant veien til Morales' valgkamp, i strid med reglene for slik finansiering. Det er også høyst uklart hvor en del av valgkampbidragene kom fra.

FNs antikorrupsjonskommisjon ble etablert for ti år siden og spilte en viktig rolle da landets tidligere president Otto Perez Molina og tidligere visepresident Roxana Baldeta ble stilt for retten og dømt til fengsel for korrupsjon.