Vålerenga sjokket Rosenborg

Her header Henrik Kjelsrud Johansen ballen i mål for Vålerenga.
Her header Henrik Kjelsrud Johansen ballen i mål for Vålerenga. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Vålerenga er i semifinalen i cupen etter en overraskende og sterk 2-1-seier mot Rosenborg på Lerkendal. Der venter Sarpsborg på hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir en kjempefin semifinale, sa VIF-trener Ronny Deila til NRK.

Deila var meget fornøyd med at det ble seier.

– Vi visste at Rosenborg var slitne og at det var muligheter. Det så vi mot Haugesund sist helg. Vi trenger flere slike gode opplevelser som dette. Denne selvtilliten som dette gir oss, må vi ta med oss videre. Vi har masse talent i laget, og vi må bare få det fram litt oftere, sa Deila i seiersintervjuet.

Avgjørelsen falt 15 minutter før full tid etter et strålende angrep. Simen Juklerød kom på et sjeldent løp på venstrekanten, og hans perfekte innlegg ble like perfekt headet i mål av en god Henrik Kjelsrud Johansen.

Ghayas Zahid hadde en kjempemulighet til å punktere kampen bare minutter senere, men avslutningen hans trillet sakte med sikkert rett i stolpen. Der var Rosenborg heldige som slapp unna enda et mål.

Uansett var det mer enn nok med de to i sekken de fikk. Rosenborg kom ikke til sin tredje cupfinale på rad, og det blir ikke «The Double» på dem denne sesongen. Rosenborg kunne ha utlignet til 2–2 med sju minutter igjen, men scoringen til Nicklas Bendtner ble annullert for offside.

Reaksjon

Det var de som med rette spådde at Rosenborg ville få en reaksjon etter Ajax-kampen, men det så ikke slik ut i starten. Vålerenga var knapt over midten de første ti minuttene, og det var spill mot ett mål uten at bortelaget omtrent var i nærheten av ballen helt fram til vingen Milan Jevtovic sendte ballen i nota med venstrebeinet etter 12 minutters spill. Målet kom etter stødig regi av Mike Jensen og Matthías Vilhjálmsson.

Det er feil å si at scoringen tente RBK. I stedet slapp de Vålerenga gradvis inn i kampen igjen, og tre minutter før pause kom utligningen. Unggutten Aron Dønnums skudd gikk via Birger Meling og forbi en utspilt keepervikar Arild Østbø i Rosenborg-buret.

Endringer

Rosenborg hadde gjort flere endringer fra laget som startet da Ajax ble slått 3–2 og laget kvalifiserte seg europaligaens gruppespill sist torsdag. Etter tre scoringer på totalt 45 minutter mot Ajax fikk stjerneskuddet Samuel Adegbenro sjansen fra start, uten at det ble målkjenning for 21-åringen denne gangen. Han var nærmest med en heading midtveis i 2. omgang.

I det hele tatt har ikke Rosenborg hatt den store flyten når de mønstrer et B-preget mannskap. Det gikk heller ikke bra da de tapte den siste seriekampen mot Haugesund på eget gress. Også den gangen stilte Rosenborg uten flere av sine antatt beste spillere.

Fredrik Midtsjø ble takket av foran et Lerkendal som ikke var halvfullt (9125 tilskuere) før kampen. Nordtrønderen drar til Nederland der han blir lagkamerat med tidligere rosenborger Jonas Svensson i AZ Alkmaar.

I den andre semifinalen møtes Molde og Lillestrøm.

Personvernpolicy