Storbritannia: Labour går hardt inn for «myk» brexit

Jeremy Corbyn og hans opposisjonsparti Labour har lenge blitt kritisert for å ikke ha en konkret strategi angående brexit. Nå virker det som de har bestemt seg for å dra i samme retning. Arkivfoto: Joe Giddens / AP / NTB scanpix
Jeremy Corbyn og hans opposisjonsparti Labour har lenge blitt kritisert for å ikke ha en konkret strategi angående brexit. Nå virker det som de har bestemt seg for å dra i samme retning. Arkivfoto: Joe Giddens / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske opposisjonspartiet Labour mener Storbritannia bør bli værende i EUs indre marked og tollunionen i en overgangsperiode etter brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Labour går dermed inn for en mykere brexit enn den konservative regjeringen til statsminister Theresa May, som tidligere har gått inn for en såkalt hard brexit, som blant annet innebærer å trekke Storbritannia ut av det indre markedet og tollunionen for å få kontroll over EU-innvandringen.

Labour vil markere avstand fra regjeringens plan om hvordan britene skal forholde seg til tollunionen og EUs indre marked når brexit-fristen går ut i mars 2019. Det skriver brexit-skyggeminister Keir Starmer i en kronikk i britiske Observer.

Mandag starter den tredje runden med brexit-forhandlinger mellom EU Storbritannia.

– Urealistiske forventninger

Regjeringen har foreslått en midlertidig tollunion for å gjøre overgangen til livet på utsiden smidigere, noe som ble møtt med en kald skulder fra EUs side. Starmer mener på sin side at dokumentene de konservative har lagt fram de siste to ukene i forhandlingene med EU, er «kjedelige og uforpliktende».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyggeministeren sier det er urealistisk å tro at man kan komme i mål med forhandlinger og etablere et nytt forhold til EU innen 24 måneder, som er tidsfristen nedfelt i EUs utmeldingsmekanisme.

– Det er tydelig for de fleste at en overgangsperiode er en økonomisk og politisk nødvendighet, skriver Starmer.

Samlet Labour

Skyggeministeren foreslår en mykere overgang, hvor Storbritannia forblir i en tollunion og det indre markedet i EU gjennom en lengre overgangsfase, et forslag han mener fagforeninger støtter. Dette er en løsning de konservative avviste for to uker siden.

Starmers forslag er, etter omfattende diskusjoner, godkjent av samtlige i Labour-ledelsen, skriver The Guardian. Partiet var splittet i meningene sine om brexit rundt folkeavstemningen i fjor og er blitt kritisert for å ikke ha en konsis brexit-strategi.