Solberg om Listhaug-utspill: – Ikke vår politikk

MENNESKERETTIGHETENE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener menneskerettighetene utfordrer muligheten for å ivareta sikkerheten til norske borgere.
MENNESKERETTIGHETENE: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener menneskerettighetene utfordrer muligheten for å ivareta sikkerheten til norske borgere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er ikke regjeringens politikk å sette alle asylsøkere med avslag i lukket mottak, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har skapt debatt og usikkerhet om regjeringens politikk innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa til NRK at menneskerettighetene utfordrer muligheten for å ivareta sikkerheten til norske borgere. Listhaug vil nemlig sende alle asylsøkere med avslag på lukka mottak, dersom de ikke reiser frivillig ut av landet. Utspillet skapte raskt usikkerhet om regjeringens politikk, men dette er kun Frps politikk fremholder statsminister Erna Solberg (H) til Dagsavisen:

– Å generelt sette alle asylsøkere med avslag i lukket mottak er ikke regjeringens politikk, sier Solberg.

Les også: Erna Solberg vil ikke kommentere Støres bryggesak

Uryddighet

Solbergs samarbeidspartner Knut Arild Hareide (KrF) mener at Solberg har et problem når en statsråd med fagansvar bryter med regjeringens politikk.

– Jeg kan ikke huske i nyere tid at vi har hatt en statsråd i Justisdepartementet som tar til orde for å utfordre menneskerettighetene. Det Solberg sier, er at av og til skal vi lytte til ledelsen i Justisdepartementet, men andre ganger skal vi ikke gjøre det. Det er en ny praksis, det er krevende og det skaper uryddighet, sier Hareide til NTB.

– Hvem er det nå som fungerer som fagansvarlig statsråd? lyder KrF-lederens retoriske spørsmål.

– Tilpasse regelverket

Hareide gikk ut med en utfordring til Solberg på sin Facebook-side etter at Frp-leder Siv Jensen forsvarte Listhaug under en debatt på NRKs Politisk valgkvarter fredag morgen.

Les også: Vinner Erna Solberg samtlige stortingsvalg frem til 2040?

– Gammelt

Statsministeren fremholder at dette er et gammelt forslag fra Frp, som hun er godt kjent med.

– Vi forhandlet om innvandringspolitikken i Nydalen og ble enige om regjeringens politikk på dette området. Da ble vi enige om å ikke utvide grunnlaget for hvem som kan settes i lukkede mottak, men utvide kapasiteten i lukket mottak for å kunne bruke hjemmelen mer aktivt, sier Solberg og legger til:

– Ingen av disse er i strid med menneskerettighetene fordi vi mener det er et rom for å ivareta nordmenns sikkerhet, kampen mot terror og en ansvarlig asylpolitikk innenfor menneskerettighetskonvensjonene.

– Er det aktuelt for statsministeren å lytte til et krav fra Frp om å utfordre eller tilsidesette menneskerettighetene?

– Høyre går til valg på å overholde de internasjonale konvensjoner som Norge er forpliktet av for mottak av asylsøkere. Vi mener det er betydelig handlingsrom innenfor de internasjonale konvensjonene til å føre en streng og forutsigbar asyl- og innvandringspolitikk, svarer Solberg.

– Blander

Til NRKs Politisk Kvarter sier Ap-nestleder Trond Giske at hovedproblemet med forslaget fra Listhaug er at innvandringsministeren blander asylsøkerproblematikken sammen med spørsmålet om terrorbekjempelse.

Venstres Sveinung Rotevatn er derimot lite forbauset over retorikken til statsråden.

– Dette valgkamputspillet ble formidlet med store bokstaver med mål om å nå egne velgere, men det ligger ingen realitet i at dette blir gjennomført, sier Rotevatn til Dagsavisen.

Les også: Ble du litt overrasket da du hørte Erna Solberg komme ut av skapet som lesbisk?

Gjennomgå konvensjoner

I asylforliket i 2015 støttet alle partiene på Stortinget, bortsett fra MDG og SV en formulering som omhandler å gjennomgå internasjonale konvensjoner som er mindre tilpasset dagens flyktningsituasjon.

I partiprogrammene til Frp, Sp og Ap står det fortsatt at de ønsker å ta et initiativ for å tilpasse internasjonale konvensjoner.

Men Ap og Sp har lovet at en gjennomgang ikke skal svekke flyktningers rett til beskyttelse, skriver ABC Nyheter.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no