Nye japanske sanksjoner mot Nord-Korea rammer kinesiske selskaper

Talsperson for den japanske regjeringen Yoshihide Suga. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix
Talsperson for den japanske regjeringen Yoshihide Suga. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan innfører nye sanksjoner mot Nord-Korea som følge av landets rakettesting den siste tiden. De rammer kinesiske og namibiske selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske og namibiske selskaper som handler med Nord-Korea, vil ikke lenger få tilgang til verdier de har plassert i Japan, opplyste en talsmann for den japanske regjeringen fredag.

Ifølge japanske myndigheter har Namibia trappet opp samarbeidet med Nord-Korea de siste årene.

– Det er nå på tide å bruke press, sa talsmannen Yoshihide Suga på en pressekonferanse fredag.

Han opplyste at Japan vil fryse midlene til seks organisasjoner og to enkeltpersoner med koblinger til Nord-Korea og understreket at målet er å stanse penger som Nord-Korea bruker til å finansiere byggingen av langtrekkende raketter og utvikle atomvåpen.

Beijing provosert

Straffetiltakene kommer få dager etter at USA iverksatte sanksjoner mot russiske og kinesiske selskaper som handler med Nord-Korea. I tillegg ble enkelte personer med tilknytning til regimet i Pyongyang ført opp på USAs svarteliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nye trekk i konflikten med Nord-Korea vakte sterke reaksjoner i Beijing.

Kina regnes som Nord-Koreas nærmeste samarbeidspartner i regionen, men den asiatiske stormakten er også kritisk til at Nord-Korea med sitt våpenprogram bryter FN-resolusjoner.

Kina stanset nylig import av sjømat og jern fra nabolandet i tråd med vedtak i FNs sikkerhetsråd, men USA mener at Kina ikke gjør nok for å stagge Nord-Koreas rakett- og atomprogram.

Rakettester og ordkrig

Sanksjonene kommer etter at Nord-Korea de siste månedene har gjennomført en rekke rakettester. Denne uken offentliggjorde regimet bilder som tyder på at landet er i ferd med å utvikle enda flere langtrekkende rakettmodeller.

Nord-Korea har også truet med å sende raketter mot et havområde ikke langt fra den amerikanske stillehavsøya Guam, noe som innebærer at de må fly over Japan.

Trusselen er senere trukket tilbake, noe som en kort stund så ut til å føre til en liten nedtrapping i den svært spente konflikten.