Godal fraråder norsk opptrapping i Afghanistan

Bjørn Tore Godal fraråder videre norsk militær innsats i Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bjørn Tore Godal fraråder videre norsk militær innsats i Afghanistan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal mener Norge bør si nei til NATOs ønske om å sende nye soldater til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er skeptisk til store norske bidrag som et ledd i et væpnet oppgjør med Taliban, sier Bjørn Tore Godal til Klassekampen.

Fram til i fjor ledet den tidligere forsvars- og utenriksministeren fra Arbeiderpartiet det regjeringsoppnevnte Afghanistan-utvalget. Utvalget, som evaluerte Norges sivile og militære innsats i Afghanistan fra 2001 til 2014, konkluderte med at situasjonen i Afghanistan var «nedslående» til tross for mange års internasjonal militær og sivil innsats.

Godal som understreker at han nå uttaler seg som privatperson, er klar på at Norge ikke bør bli med på NATOs plan om å trappe opp den militære tilstedeværelsen i Afghanistan.

– Jeg tror man overvurderer mulighetene for å komme fram til en militær løsning. Etter mitt skjønn lar det seg ikke gjøre å løse Afghanistans problemer uten å gå inn i en bred politisk dialog med Taliban og andre opprørskrefter i landet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag har Norge en styrke på omtrent 50 spesialsoldater som trener opp afghanske sikkerhetsstyrker og bistår med antiterrorarbeid i Kabul. Tidligere i sommer ble styrken planlagt videreført fram til 2018.

Denne uken la USAs president Donald Trump fram en plan om å videreføre krigføringen mot Taliban i Afghanistan. Det karakteriseres som en politisk u-sving fra mannen som tidligere har tatt til orde for å trekke de amerikanske styrkene ut av landet.