Sikkerheten styrket før historisk gullutstilling i Bergen

Bryggens Museum i Bergen måtte oppgradere sikkerheten for at flere tusen år gamle kulturskatter i rent gull kunne komme på besøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstillingen «Legender i gull» er sjelden utenfor Bulgaria, men har vært i Paris, Moskva og Tokyo, og nå også Bergen, etter omfattende tiltak på sikkerhetssiden. Ifølge Bryggens museum er dette den mest spektakulære utstillingen som besøker Norge i år.

– Dette er helt enorme verdier. Vi har oppgradert låsesystemer, vinduer og mer for å i det hele tatt få lov til å ta imot denne utstillingen her, sier markedssjef Astrid M. Strømsnes til NTB.

Bymuseet har gjort store investeringer også i systemer for rask og sikker varsling, samt overvåking. De har også statlig garanti for utstillingen, med sterke krav til sikringsforholdene.

Innbrudd

Behovet for å oppgradere sikkerheten rundt kulturhistoriske skatter ble sørgelig aktuell da tyver forrige helg tok seg inn i Universitetsmuseet i Bergen. I omtrent halvannen time skal de ha kunnet forsyne seg og kom unna med rundt 400 gjenstander.

Museet har tatt selvkritikk for manglende sikring. Det var alarmer på utsiden og i første til fjerde etasje. Via et stillas kom tyvene inn i sjuende etasje, som ikke hadde alarmer. Det er nå er innført flere elementer i sikringen, med lyssensorer, alarmer i femte og sjette etasje og flere rom med installert alarm.

Også andre museum har tatt en gjennomgang av egen sikkerhet den siste uka.

– Hele hendelsen i Bergen er dypt tragisk på alle måter, sier Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo til Uniforum , og legger til at Historisk museum ved UiO har god sikring slik situasjonen er i dag.

Når fasaden på Historisk museum skal pusses opp neste år, vil det være stillaser i bildet i to år. Dermed må det planlegges hvordan bygget skal sikres under oppussingen.

Sikkert NTNU

Ved NTNU Vitenskapsmuséet har direktøren vurdert hvor utsatte de er for mulige innbrudd.

– Vi har et veldig bra sikringsopplegg der alle alarmer går når de skal gå. Det var flere uheldige omstendigheter i Bergen, sier Reidar Andersen til Universitetsavisa.

I Bryggens Museum var alle de uvurderlige gullskattene trygt i hus søndag etter samarbeid med transportselskap og politi. Det vil også fortsette å være strenge sikkerhetstiltak rundt utpakking og plassering av gullgjenstandene i montrene. Alt skal på plass før utstillingen åpner 2. september.

Personvernpolicy