Sikkerheten styrket før historisk gullutstilling i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryggens Museum i Bergen måtte oppgradere sikkerheten for at flere tusen år gamle kulturskatter i rent gull kunne komme på besøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstillingen «Legender i gull» er sjelden utenfor Bulgaria, men har vært i Paris, Moskva og Tokyo, og nå også Bergen, etter omfattende tiltak på sikkerhetssiden. Ifølge Bryggens museum er dette den mest spektakulære utstillingen som besøker Norge i år.

– Dette er helt enorme verdier. Vi har oppgradert låsesystemer, vinduer og mer for å i det hele tatt få lov til å ta imot denne utstillingen her, sier markedssjef Astrid M. Strømsnes til NTB.

Bymuseet har gjort store investeringer også i systemer for rask og sikker varsling, samt overvåking. De har også statlig garanti for utstillingen, med sterke krav til sikringsforholdene.

Innbrudd

Behovet for å oppgradere sikkerheten rundt kulturhistoriske skatter ble sørgelig aktuell da tyver forrige helg tok seg inn i Universitetsmuseet i Bergen. I omtrent halvannen time skal de ha kunnet forsyne seg og kom unna med rundt 400 gjenstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Museet har tatt selvkritikk for manglende sikring. Det var alarmer på utsiden og i første til fjerde etasje. Via et stillas kom tyvene inn i sjuende etasje, som ikke hadde alarmer. Det er nå er innført flere elementer i sikringen, med lyssensorer, alarmer i femte og sjette etasje og flere rom med installert alarm.

Også andre museum har tatt en gjennomgang av egen sikkerhet den siste uka.

– Hele hendelsen i Bergen er dypt tragisk på alle måter, sier Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo til Uniforum , og legger til at Historisk museum ved UiO har god sikring slik situasjonen er i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når fasaden på Historisk museum skal pusses opp neste år, vil det være stillaser i bildet i to år. Dermed må det planlegges hvordan bygget skal sikres under oppussingen.

Sikkert NTNU

Ved NTNU Vitenskapsmuséet har direktøren vurdert hvor utsatte de er for mulige innbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har et veldig bra sikringsopplegg der alle alarmer går når de skal gå. Det var flere uheldige omstendigheter i Bergen, sier Reidar Andersen til Universitetsavisa.

I Bryggens Museum var alle de uvurderlige gullskattene trygt i hus søndag etter samarbeid med transportselskap og politi. Det vil også fortsette å være strenge sikkerhetstiltak rundt utpakking og plassering av gullgjenstandene i montrene. Alt skal på plass før utstillingen åpner 2. september.