Ett minutts stillhet for ofrene i Åbo

Mange har lagt blomster og tent lys på stedet der en rekke kvinner ble angrepet av den unge knivmannen. Søndag skal representanter for Åbo by, politiet og kirken holde ett minutts stillhet på åstedet før de også legger ned blomster. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
Mange har lagt blomster og tent lys på stedet der en rekke kvinner ble angrepet av den unge knivmannen. Søndag skal representanter for Åbo by, politiet og kirken holde ett minutts stillhet på åstedet før de også legger ned blomster. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofrene for knivangrepet i Åbo hedres med ett minutts stillhet i hele Finland søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele Finland holdt ett minutts stillhet for ofrene etter knivangrepene fredag. Flere religiøse ledere, politikere og politisjefen i Åbo deltok i markeringen.

Klokken ti søndag formiddag lokal tid ble det holdt ett minutts stillhet i hele landet etter angrepet der to kvinner ble drept fredag.

På torget i Åbo, der angrepet skjedde, deltok representanter for byen, politiet, kirken og byens muslimske samfunn. Det anslås et par hundre mennesker møtte opp på toget. Der ble det lagt ned blomster og tent lys til minne om de drepte og sårende. Stemningen på torget ble beskrevet som alvorlig og respektfull.

Les også: Finlands statsminister: Vi er ikke lenger en øy

Erkebiskop Kari Mäkinen deltok på en gudstjeneste i Åbo domkirke. Også ellers i landet ble gudstjenester innledet med ett minutts stillhet.

Rekonstruerte hendelsesforløpet

Samme dag ble hendelsen rekonstruert. Hensikten var å kartlegge hendelsesforløpet. Politiet forsikret folk om at det ikke var grunn til uro tross det store politioppbudet søndag morgen. Rekonstruksjonen ble gjort på grunnlag av vitneopplysninger og bilder fra overvåkingskameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til de to som ble drept, ble åtte såret i det politiet etterforsker som en terrorhandling. En 18 år gammel marokkansk mann er pågrepet for ugjerningen. Han ble skutt i beinet av politiet.

Les også: Finsk politi: Gjerningsmannen angrep kvinner

Finlands nasjonale sikkerhetstjeneste vil ikke si noe om hvorvidt mannen er avhørt. Det er imidlertid planer om å avhøre mannen i løpet av dagen ved hjelp av en tolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høynet beredskap på sykehuset

Den antatte gjerningsmannen er fortsatt innlagt på sykehuset. Sykehuset har vært nødt til å øke sikkerheten etter at det har kommet inn truende telefoner.

– Den mistenkte ligger fortsatt på intensivavdelingen. Det er det beste stedet for øyeblikket ettersom noen i går kveld truet ham på livet. Vi har politiovervåking der, sier Leena Setälä, som er sjef for Sørvest-Finland sykehusdistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utover den mistenkte ligger det to ofre på intensivavdelingen og ett offer til overvåking.

Les også: Åbo: Knivmannens identitet «ganske sikker"

– Nå må vi bygge bro

– Vi er ikke lenger en øy. Terroren har nådd Finland, men man skal ikke trekke for store slutninger basert på en enkelthendelse, sa statsminister Juha Sipilä lørdag.

– Vår jobb nå er å sette en stopper for en hevnspiral. Nå må vi bygge bruer.

De to drepte kvinnene var finske. Blant de sårede er det også en svenske, en brite og en italiener.