Irakisk offensiv mot IS

Irakiske soldater holder vakt ved en bro på veien mot Tal Afar for et par dager siden. Nå er offensiven for å gjenerobre byen i gang. Foto: Balint Szlanko / AP / NTB scanpix
Irakiske soldater holder vakt ved en bro på veien mot Tal Afar for et par dager siden. Nå er offensiven for å gjenerobre byen i gang. Foto: Balint Szlanko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister sier kampen for å gjenerobre IS-bastionen Tal Afar har begynt. Haider al-Abadi varslet offensiven mot den nordirakiske byen søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren stilte i militæruniform da han i en TV-sendt tale kunngjorde «starten på operasjonen for å frigjøre Tal Afar».

– Jeg vil si til Daesh at de ikke har andre alternativer enn å dra eller bli drept, sa Abadi, som brukte den arabiske betegnelsen på ekstremistgruppen.

– Vi har vunnet alle våre slag, Daesh har alltid tapt, fortsatte Abadi og forsikret landets væpnede styrker om at «hele nasjonen er med dere».

– Tal Afar skal frigjøres og skal slutte seg til alle de andre frigjorte byene, understreket statsministeren.

Les også: Irakiske fly bomber IS-bastion ved grensen til Syria

Sjia-dominert

– I morgentimene ble flagg og våpen rettet mot sine mål. Seieren er nær for en by som har blitt holdt som gissel og ydmyket av barbarers angrep i flere år, sier Ahmed al-Assadi. Han er talsmann for den paramilitære styrken Hashad al-Shaabi. Gruppen støttes av Iran og domineres av sjiamuslimsk milits og skal bistå irakiske styrker i gjenerobringen av Tal Afar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen er en sjiamuslimsk lomme i et område der de fleste er sunnier. Tal Afar ligger rundt 70 kilometer øst for Mosul, Iraks nest største by, som ble gjenerobret i juli etter flere måneder med kamper. Byen ligger 150 kilometer øst for grensen mot Syria og var på et tidspunkt et viktig forsyningspunkt for IS.

Da Tal Afar ble inntatt av IS i juni 2014, hadde byen rundt 200.000 innbyggere. Rundt 49.000 personer har flyktet fra Tal Afar-området siden april, ifølge FN. Tjenestemenn sier det er umulig å vite hvor mange som fortsatt befinner seg der, ettersom byen er avskåret fra omverdenen.

Les også: FN-rapport: IS fortsatt en trussel

Flere offensiver

De anslagsvis 1.000 jihadistene som fortsatt har kontroll på byen, beskyldes for å ha brukt sivile som menneskelige skjold da irakiske og allierte fly bombet Tal Afar tidligere i uken.

Dagen før Abadis kunngjøring ble det kjent at både den libanesiske hæren og Hizbollah-militsen er i gang med en offensiv mot IS i grenseområdene mellom Libanon og Syria.