Samling i Venezuelas nasjonalforsamling 

Den amerikanske diplomaten Brian Naranjo (midten foran) var en av flere diplomater som deltok på en sesjon i Venezuelas nasjonalforsamling lørdag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Den amerikanske diplomaten Brian Naranjo (midten foran) var en av flere diplomater som deltok på en sesjon i Venezuelas nasjonalforsamling lørdag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas nasjonalforsamling møttes lørdag, dagen etter at den regjeringsvennlige grunnlovsgivende forsamlingen vedtok å gi seg selv lovgivende makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk diplomat ved landets ambassade i Caracas var en av flere utenlandske representanter som deltok på lørdagens ekstraordinære sesjon for å uttrykke solidaritet med de folkevalgte.

I et dekret som ble vedtatt fredag, gir forsamlingen seg selv makt til å innføre lover på en rekke områder, blant annet innen sikkerhets- og suverenitetsspørsmål.

Avgjørelsen kom etter at ledelsen for nasjonalforsamlingen, som er dominert av opposisjonen, nektet å sverge troskap til den grunnlovsgivende forsamlingen.

Flere folkevalgte har avvist dekretet, og sier de kommer til å fortsette å møtes med mindre de oppløses med makt.

Regjeringen hevder opposisjonen gjennom månedslange protester jobber sammen med USA for å få avsatt landets sosialistiske president Nicolás Maduro. Opposisjonens representanter i nasjonalforsamlingen anklages i tillegg for å trenere regjeringens forsøk på å styre landet og få vedtatt lover.

Det omstridte valget av den grunnlovsgivende forsamlingen, som nå forsøker å sette nasjonalforsamlingen på sidelinjen, har imidlertid fått svært mye kritikk. Både opposisjonen i Venezuela, regjeringen i USA og flere andre land har anklaget Maduro for å undergrave eller forsøke å avvikle det venezuelanske demokratiet.