Avsatt riksadvokat flykter fra Venezuela

Luisa Ortega og ektemannen German Ferrer har flyktet fra Venezuela etter at det ble utstedt arrestordre på Ferrer. Arkivfoto: Fernando llano / AP / NTB scanpix
Luisa Ortega og ektemannen German Ferrer har flyktet fra Venezuela etter at det ble utstedt arrestordre på Ferrer. Arkivfoto: Fernando llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas avsatte riksadvokat Luisa Ortega har flyktet til Colombia sammen med sin ektemann. Hun beskylder president Maduro for innblanding i korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ortega og ektemannen German Ferrer ankom Bogotá i et privatfly fra nederlandske Aruba, bekrefter myndighetene i Colombia fredag. Dagen før utstedte Venezuelas høyesterett en arrestordre på Ferrer. Han beskyldes for å ha drevet utstrakt utpressing av opptil 6 millioner dollar i samarbeid med flere statsadvokater under konas oppsyn.

Ferrer er parlamentariker, og både han og Ortega tilhørte tidligere det styrende Sosialistpartiet i Venezuela, men har senere brutt med regimet til president Nicolás Maduro. De er nå noen av hans skarpeste kritikere.

Bevis mot Maduro

Fredag kunngjorde Ortega at hun har bevis for at Maduro og hans innerste krets var innblandet i den gigantiske korrupsjonsskandalen rundt det brasilianske entreprenørfirmaet Odebrecht. Selskapet har innrømmet å ha betalt milliarder i bestikkelser for å vinne kontrakter i tolv land, inkludert Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skandalen har rystet det politiske liv i hele Latin-Amerika, men hittil har ingen blitt navngitt i Venezuela.

– De er bekymret fordi de vet at vi har detaljer om alt samarbeidet, beløpene og menneskene som beriket seg, og etterforskningen omfatter Maduro og hans innerste krets, sa Ortega på telefon fra et hemmelig sted til en samling latinamerikanske påtalerepresentanter.

Sparket av ny forsamling

Ortega fikk sparken tidligere i måneden da en ny grunnlovgivende forsamling trådte sammen. Forsamlingen er lojal mot presidenten og gikk umiddelbart i gang med å slå ned på politisk motstand, samt å innskrenke makten til nasjonalforsamlingen, som fortsatt kontrolleres av opposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ortega røk uklar med Maduro da landets høyesterett forsøkte å overta nasjonalforsamlingens mandat. Hun har også kritisert Maduro for opprettelsen av den grunnlovgivende forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Razzia

– Akkurat nå søker SEBIN gjennom huset mitt, som hevn fra regjeringen for min kamp mot et totalitært styre, skrev Ortega på Twitter.

Journalister så flere kjøretøy fra etterretningstjenesten SEBIN utenfor huset hennes.

Hennes etterfølger, Tarek William Saab, sa tidligere samme dag at han har bedt tjenestemenn vurdere å gå etter Ferrer.

Saab bedyrer at beskyldningen har «ingenting å gjøre» med Ferrer og Ortegas politiske ståsted. Ettersom Ferrer har parlamentarisk immunitet, måtte spørsmålet om pågripelse avgjøres av landets øverste domstol, som er lojal mot Maduro.