Erdogan ber tyrkere holde seg unna Tysklands tre største partier 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil ikke at personer med tyrkisk bakgrunn skal stemme på Tysklands tre største partier ved valget i september. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil ikke at personer med tyrkisk bakgrunn skal stemme på Tysklands tre største partier ved valget i september. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber tyrkere bosatt i Tyskland om ikke å stemme på de tre største tyske partiene i valget i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkere bør verken stemme på det konservative partiet til statsminister Angela Merkel (CDU), Sosialdemokratene (SPD) eller De grønne, mener Erdogan.

– Ikke gjør feil ved å støtte dem. Ikke kristeligdemokratene, Ikke SPD, ikke De grønne, sa Erdogan etter fredagsbønnen i Istanbul.

Ifølge Erdogan handler det om tyrkernes ære.

– Dette er en kamp for ære for alle mine borgere i Tyskland, sier han ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Regjeringen i Tyskland reagerte sterkt på oppfordringen, og utenriksminister Sigmar Gabriel kalte Erdogans uttalelser et forsøk på innblanding i tyske indre anliggender uten sidestykke.

Forholdet mellom Tyskland og Tyrkia har vært svært kjølig etter at tyrkiske politikere ble nektet å drive valgkamp i Tyskland i forkant av folkeavstemningen i april som førte til grunnlovsendringer som ga den tyrkiske presidenten økt makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krisen spisset seg enda mer til etter at tyrkiske myndigheter pågrep og varetektsfengslet en tysk menneskerettighetsaktivist som deltok på et seminar utenfor Istanbul i juli. Tidligere i år ble en tysk-tyrkisk korrespondent for storavisen Die Welt varetektsfengslet. Begge er siktet for å ha hatt kontakt med grupper som i Tyrkia er stemplet som terrororganisasjoner.

Tyrkia krever at Tyskland utleverer om lag 4.500 personer som tyrkiske myndigheter mener var involvert i kuppforsøket i fjor sommer.