Massebegravelser i Sierra Leone etter skredkatastrofe

Pårørende venter på å komme inn i likhuset for å identifisere slektninger som de savner etter katastrofen som rammet Freetown mandag. Foto: Manika Kamara / AP / NTB scanpix
Pårørende venter på å komme inn i likhuset for å identifisere slektninger som de savner etter katastrofen som rammet Freetown mandag. Foto: Manika Kamara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sierra Leone har begynt å gravlegge ofrene for flommen og jordskredene som har tatt flere hundre liv i hovedstaden Freetown. Kritikken mot myndighetene øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 200 mennesker skulle begraves i en og samme seremoni torsdag. 60 andre ble gravlagt onsdag kveld. Ifølge patologen Simeon Owis Koroma er det også gravlagt kroppsdeler fra om lag 130 mennesker. Han har signert 350 dødsattester siden katastrofen rammet mandag.

Så mange som 105 av ofrene var barn. Nå stiller både innbyggere og eksperter spørsmål ved hvorfor regjeringen ikke har gjort mer for å stanse ulovlig bygging i åssidene som raste ut.

Både avskoging og dårlig byplanlegging i den tett befolkede byen blir nevnt som årsaker til at flere hundre mennesker mistet livet idet husene deres ble begravd i gjørme.

Det offisielle antallet døde er fortsatt på 300, men redningsarbeidere mener at det reelle tallet er langt høyere.

En ansatt i Røde Kors opplyser at det har vært flere mindre jordskred øst i Freetown og i landets nest største by Bo siden det første store skredet gikk mandag. Regntiden er langt fra over, og frykten er stor for at det blir mer flom og flere ras.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pårørende fikk beskjed om å identifisere ofrene på byens overfylte likhus innen onsdag kveld. Mange av ofrene skal begraves i nabobyen Waterloo, der også ofre for ebolautbruddet i 2014 er gravlagt.

Tusenvis av mennesker er blitt hjemløse, og FN har begynt å dele ut mat og hygieneartikler både til dem som er innkvartert i myndighetenes sentre og dem som har fått tak over hodet av venner og slektninger.

Verdens barnefond UNICEF er spesielt bekymret for barna, og det er etablert flere sentre for enslige mindreårige som nå er husløse.