Store forventninger til NAFTA-samtaler

Mexicos president Enrique Pena Nieto og USAs president Donald Trump under G20-møtet i Hamburg i juli. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Mexicos president Enrique Pena Nieto og USAs president Donald Trump under G20-møtet i Hamburg i juli. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ser på den som redningen, andre som undergangen. Onsdag starter samtalene for å friske opp den 23 år gamle nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross ulike synspunkter er forventningene store – både fra ytterpunktene og fra hele skalaen imellom – når forhandlere fra Canada, USA og Mexico samles til den første runden med samtaler i Washington. Håpet er å komme fram til en fornyet avtale som alle sider kan være fornøyd med og som oppfyller president Donald Trumps gjentatte valgløfter om å hjelpe amerikanske arbeidere.

Trump kalte NAFTA «kanskje den dårligste handelsavtalen som noensinne er undertegnet noe sted. Han lovet å trekke USA fra avtalen han sier har ødelagt amerikanske jobber, men dempet seg etter press og gikk i stedet inn for å reforhandle avtalen.

Med spente situasjoner i Nord-Korea og Venezuela og de voldelige sammenstøtene i Virginia nylig, trenger Trump noe han kan holde fram som en seier. Men han har også gjentatt at han kan «gjøre slutt på NAFTA» dersom «vi ikke får den avtalen vi vil ha».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere direktør for Peterson Institute for International Economics er langt mindre bombastisk.

– Vi har ikke råd til å mislykkes. Vi liker ikke å si det eller tenke på det, men det er sannheten, sier Fred Bergsten og legger til at et sammenbrudd kan få alvorlige konsekvenser for USAs økonomi.

De første samtalene skal pågå til søndag, før forhandlerne tar opp igjen tråden 5. september i Mexico by. Tidsplanen er ventet å være stram, med hensyn til Kongressens kalender i USA og valget i Mexico i juli neste år.