Merkel lover at Tyskland skal øke bevilgningene til NATO

Statsminister Angela Merkel fastholder at Tyskland skal øke innbetalingene til NATO, til tross for kritikk fra opposisjonen om at hun gjør knefall for president Donald Trump. Foto: Michael Kappeler / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Angela Merkel fastholder at Tyskland skal øke innbetalingene til NATO, til tross for kritikk fra opposisjonen om at hun gjør knefall for president Donald Trump. Foto: Michael Kappeler / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel gjentar løftet om å øke bidraget til NATO. Hun avviser opposisjonens påstand om at hun gir etter for USA.

– Det som er blitt sagt underveis i en valgperiode, kan ikke bare snus under en valgkamp, sa Merkel mandag under et valgmøte arrangert av to tyske radiostasjoner.

Men det sosialdemokratiske partiet SPD forsøkte like fullt å gjøre Merkels beslutning om å øke Tysklands bidrag til NATO-alliansen av 28 land til et valgtema.

– Angela Merkel vil ruste opp Tyskland. Dette er feil måte å gjøre det på. Det tyske forsvaret trenger godt personell og tilfredsstillende utstyr, men ikke å sette i gang noe våpenkappløp, sa SPD-leder Martin Schulz.

Tyskland har lovet å øke sitt NATO-bidrag fra dagens 1,26 prosent av bruttonasjonalprodukt til 2 prosent innen 2024.

SDP er juniorpartner i regjeringskoalisjonen, men partiet er vesentlig mer kritisk til president Donald Trumps krav enn det ledende regjeringspartiet CDU. Til og med sittende utenriksminister, tidligere SDP-leder Sigmar Gabriel, er kritisk til Merkels løfte.

– For meg betyr dette at Tyskland underkaster seg den amerikanske presidenten. Inntil nylig trodde jeg ikke at dette var mulig, sier Gabriel.

Valget i Tyskland holdes 24. september. CDU har et solid forsprang på SPD, viser de siste målingene.

(©NTB)

Populært