Filip Ingebrigtsen sikret VM-bronse tross trusler om protester

Filip Ingebrigtsen sikret bronse i finalen på 1500 meter på siste dag av VM i friidrett i London søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Filip Ingebrigtsen sikret bronse i finalen på 1500 meter på siste dag av VM i friidrett i London søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filip Ingebrigtsen hadde ambisjoner om medalje i sin første VM-finale og innfridde med bronse i 1500-meterfinalen i London, tross trusler om spanske protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble en tett duell med kenyanerne og spanske Adel Mechaal i den siste svingen i finalen, og mens Elijah Motonei Manangoi og Timothy Cheruiyot seilte fra, kjempet Ingebrigtsen med spanjolen.

Mechall kom sterkt på oppløpet, men nordmannen fikk kastet seg fram ved målstreken og sikret bronsemedaljen med tiden 3.34,53. 24-åringen har personlig rekord på 3.32,43. Mechaal mente etter løpet at Ingebrigtsen blokkerte ham på oppløpet, og vurderte å legge inn en protest.

Det spanske forbundet gikk imidlertid ikke videre med det etter å ha sett video av situasjonen.

– De ville se videoen, også etter å ha gjort det har de ikke gått videre med å legge inn protest på det, sa toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund Håvard Tjørhom.

– Så da er det i boks?

– Det er bronse, forsikret Tjørhom.

– Han velger å gå på innsiden av meg, av en eller annen grunn. Det er mye armer og bein, som dere ser. Han tar mye plass. Jeg kan ikke styre det som skjer bak meg, og til slutt er han i meg. Jeg lener meg over mållinjen, og er så stiv at jeg faller. Det kostet mye krefter å hente inn kenyanerne, sa Filip til pressen etter løpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har sett mye verre enn det før, er responsen til pappa og trener Gjert Ingebrigtsen.

– Filip er foran og kan gjøre hva han vil, sa broren Henrik Ingebrigtsen.

Ville ha medalje

Sandnes-gutten løp sin første VM-finalen noensinne på mesterskapets avslutningsdag søndag og hadde ambisjoner om medaljer etter å ha overbevist i forsøk og semifinale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har vi en medaljekandidat, eller? gliste pappa og trener, Gjert Ingebrigtsen, lurt etter å ha kalt til seg NTB i pressesonen etter semifinalen.

I finalen søndag satte en kenyansk trio, anført av Elijah Motonei Manangoi, som har årsbeste i verden i år, fart fra start, men Ingebrigtsen tok seg opp i teten og sikret til slutt bronsen.

– Jeg vant en bronse. De er ekstremt gode løpere og at jeg er på et nivå der jeg kan utfordre dem er ikke vanlig kost for en hvit nordmann, sa Filip Ingebrigtsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at han var der han skulle være da kenyanerne dro fra, men at det kostet mye krefter å hente dem inn.

Hylles

Mellomste løpebror Ingebrigtsen ble hyllet av storebror Henrik etter løpet.

– Jeg mener dette er den nest beste idrettsprestasjonen etter Vebjørn Rodal. Det her er 1500 meter. Den siste individuelle løpsøvelsen i VM. Det er tusen ting som kan gå galt. Det er tusen ting som skal klaffe for at det skal funke, sa storebroren Henrik

– Han gjør en fantastisk jobb. Han kjenner lukten av medaljen etter hvert, og jeg synes at han gjør nøyaktig det han skal, sa faren Gjert.

Manangoi tok gullet på 3.33,61, mens hans landsmann Cheruiyot sikret sølvet.

Det var Norges annen medalje i mesterskapet etter Karsten Warholms gull på 400 meter hekk.