Leger Uten Grenser stanser redningsoperasjoner i Middelhavet

Flyktninger og migranter forsøker å nå en spansk redningsbåt etter at båten de satt i begynte å synke utenfor Libya.   Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix
Flyktninger og migranter forsøker å nå en spansk redningsbåt etter at båten de satt i begynte å synke utenfor Libya. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger Uten Grenser (MSF) har stanset redningsoperasjonene i Middelhavet på grunn av et nytt libysk marinevedtak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Libya er inngangen til Europa for dem som flykter fra krig, sult og forfølgelse på det afrikanske kontinentet. Hundretusener av mennesker har gjort den farlige reisen over Middelhavet til Italia fra det konfliktfylte nordafrikanske landet i løpet av de siste årene.

Libya kunngjorde denne uken at landet etablerer en søke- og redningssone like ved kysten. Regjeringen beordret samtidig frivillige organisasjoner i området til å holde seg unna fordi det kan være farlig å oppholde seg der.

Leger Uten Grenser og andre frivillige organisasjoner har fordømt handlingene til Libya og EU, som har fattet nye tiltak for å forhindre folk i å krysse Middelhavet.

MSF mener de europeiske statene og libyske myndigheter blokkerer menneskers mulighet til å komme i sikkerhet.

– Vi vil sende et klart budskap til alle dem som krenker libysk suverenitet og mangler respekt for kystvakten og marinen, sa general Ayoub Qassem om avgjørelsen torsdag.