Meny

Xi ber om mildere retorikk mellom Nord-Korea og USA

Senest fredag kom president Trump med nye trusler mot Nord-Korea. Se video i vinduet over.
Senest fredag kom president Trump med nye trusler mot Nord-Korea. Se video i vinduet over.
Kinas president Xi sier til president Trump at alle parter bør unngå retorikk og handling som kan øke spenningen på Koreahalvøya, ifølge kinesisk mediene.

Kinas president Xi Jinping ber USAs president Donald Trump unngå å ordlegge seg på en måte som kan bidra til å forverre spenningen mellom Nord-Korea og USA.

I en telefonsamtale mellom de to stormaktenes presidenter fredag kveld ba Xi både Nord-Korea og USA om å tone ned ordbruken.

– De involverte partene bør unngå ordbruk og handlinger som kan bidra til eskalering i spenningen på Korea-halvøya, sa Xi ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Tyskland og Russland kom tidligere fredag med samme budskap.

– Kina står klart til å samarbeide med USA for å løse konflikten, la Xi til.

Det hvite hus sendte etter telefonsamtalen ut en uttalelse der det heter at Xi og Trump «ble enige om at Nord-Korea må stanse provoserende og eskalerende oppførsel» og at de to presidentene er forpliktet til å holde Korea-halvøya fri for atomvåpen.

Les også:   Nord-Korea: «USA er dømt til ruin»

– Kommer til å angre

Det hvite hus understreker at Xi og Trump har «et svært nært forhold» som «forhåpentligvis vil føre fram til en fredelig løsning på Nord-Korea-problemet».

Trump, som senere i år skal til Kina for å møte Xi, kom noen timer i forkant av samtalen med Xi med nye utfall mot Nord-Korea. Trump sa da at det nordkoreanske regimet «virkelig kommer til å angre» dersom det iverksetter fiendtlige handlinger mot USA.

Trump har hele uken ligget i ordkrig med Nord-Korea. Konflikten ble trappet opp da USAs militære etterretningstjeneste (DIA) la fram en analyse der det heter at Nord-Korea har utviklet små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets raketter.

Ild og vrede

– Nord-Korea bør ikke komme med flere trusler mot USA. De vil bli møtt med ild og vrede som verden aldri før har sett, sa Trump tirsdag under en pressebrifing på sitt golfsted i New Jersey, der han for tiden ferierer.

Les også:   Trump truer Nord-Korea med militære løsninger

Utspillet framprovoserte skarp reaksjon fra regimet i Pyongyang, som varslet konkrete planer om gjennomføring av rakettangrep mot stillehavsøya Guam, der USA har viktige militæranlegg.

Trump besluttet fredag å slå tilbake.

– Militære løsninger er nå på plass, klappet og klar, dersom Nord-Korea opptrer uklokt, skrev han på Twitter.

Diplomati

Trump la til at han håper president Kim Jong-un «finner en annen vei». Også forsvarsministeren setter sin lit til en diplomatisk løsning.

– Den amerikanske innsatsen er diplomatisk. Det har gitt resultater og jeg ønsker å fortsette med det, sa Mattis torsdag.

– Krigstragedier er mer enn velkjent og trenger ingen annen beskrivelse annet enn det faktum at det ville vært katastrofalt, la han til.

Spenningen øker

Til tross for oppfordringer om å finne en diplomatisk løsning, øker spenningen. Trump ringte fredag til Guams guvernør Eddie Calvo og sa at den amerikanske hæren står klar til «å ivareta sikkerheten for befolkningen på Guam».

Les også:   Trump ber Nord-Korea skjerpe seg

Det bor 165.000 mennesker på øya, blant dem 6.000 amerikanske soldater. En militærtalsmann i Pyongyang sa denne uken at Nord-Korea i løpet av få dager vil være klar til å sende fire raketter over Japan mot Guam for å «omslutte» stillehavsøya med ild.

Japanske medier melder at Tokyo nå er i gang med å aktivere sitt rakettforsvarssystem.

Nye satellittbilder som forsvarsekspert Joseph Bermudez har publisert, indikerer at Nord-Korea nå er i ferd med å forberede nye rakettprøveoppskytninger fra ubåter.

Spenningsnivået er ventet å øke ytterligere når Sør-Korea og USA 21. august iverksetter en stor felles militærøvelse.

Les også:   Nordkoreansk angrepsplan mot Guam klar i august

Populært