Danske byer vil ha nasjonalt råd mot gjengkriminalitet

Rådhuset i København. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix
Rådhuset i København. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aarhus, Odense og særlig København har alle vært plaget med gjengkriminalitet denne sommeren. Nå vil borgermesterne ha et nasjonalt råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har sett en uhyggelig eskalering i skyteepisoder mellom gjenger i løpet av sommeren. Det skal stoppes. Gjengene skal ikke få lov til å dominere i våre byer, sier Københavns overborgermester Frank Jensen i en pressemelding.

Rådet skal blant annet sikre samarbeid på tvers av departementer, kommuner, faggrupper, NGO-organisasjoner, boligorganisasjoner, politiet, kriminalomsorgen og skatteetaten.

– Skal vi vinne over gjengene, må vi bruke tid. Vi må bekjempe dem når kulene flyr som de gjør nå, sier Odenses borgermester Peter Rahbæk Juel.

Nye tiltak

De tre borgermesternes forslag skal være et supplement til «gjengpakken» som ble vedtatt på Folketinget tidligere i år. Den innebærer blant annet å skjerpe straffen for ulovlig våpenbesittelse.

Borgermesterne har henvendt seg til statsminister Lars Løkke Rasmussen og justisminister Søren Pape Poulsen med forslaget. Fredag ettermiddag holder justisministeren et pressemøte hvor han vil presentere nye tiltak i innsatsen mot gjengkriminaliteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyting torsdag

Senest torsdag kveld fant to skyteepisoder sted i København.

– To biler kommer kjørende, og det ble avfyrt skudd mot en mann som nettopp har parkert mopeden sin etter å ha kommet hjem fra jobb, sier etterforskningsleder Kenneth Jensen i politiet i København.

Tidligere på kvelden ble det avfyrt skudd i Folkets Park i Nørrebro.

– Vi hadde mye mannskap i området som hørte skuddene. Vi fulgte etter bilen og fikk stoppet den i Frederiksberg, men de to personene løp derfra. Vi leter etter dem nå, sier Jensen.

En tredje hendelse kom etter tips om skyting i Tingbjerg. Politiet undersøker fortsatt om det skutt i området. Hvis det er tilfellet, er torsdagens hendelser henholdsvis de 21., 22., og 23. skyteepisodene i København på knapt to måneder.