Kronprins Frederik tar bladet fra munnen: – Veldig lei meg

Kronprins Frederik av Danmark (t.v) synes det er leit at faren, prins Henrik (t.h), ikke vil begraves med dronning Margrethe.
Kronprins Frederik av Danmark (t.v) synes det er leit at faren, prins Henrik (t.h), ikke vil begraves med dronning Margrethe. Foto: Jonas Olufson / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke kom sjokkbeskjeden om at Danmarks prins Henrik ikke ønsker å bli gravlagt sammen med sin kone Dronning Margrethe. Deres sønn, kronprins Frederik, liker ikke farens beslutning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for min fars beslutning på veldig mange områder. Mer kan ikke sies om denne saken på nåværende tidspunkt, sa kronprinsen til den danske pressen torsdag.

Uttalelsen kom da kronprinsen gjestet en båthavn i Aarhus, skriver danske BT.

Bakgrunn: Prins Henrik vil begraves alene

Prins Henrik: – Gjør meg til narr

Det var torsdag i forrige uke beskjeden fra det danske kongehuset ble offentliggjort.

Dronning Margrethe og prins Henrik under dronningens 77-årsdag på Marselisborg Slot. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
Dronning Margrethe og prins Henrik under dronningens 77-årsdag på Marselisborg Slot. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Årsaken til at prins Henrik (83) ikke ønsker å bli begravet sammen med sin kone gjennom 50 år, er at han er misfornøyd med at han aldri har blitt likestilt med dronningen og fått tittelen kongegemal.

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe (77) innforstått med prinsens beslutning, som er brudd på en flere hundre år lang tradisjon.

– Det er hun som gjør meg til narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sa prinsen til danske Se og Hør tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg er likestilt med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, hvis hun vil, sa prins Henrik til det danske magasinet.

Prinsens beslutning betyr ikke at regentparet blir skilt, opplyste kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby overfor BT.

Droppet tittelen prinsgemal

I 2016 droppet Henrik tittelen prinsgemal, som han selv innførte, i forbindelse med at han pensjonerte seg fra sine offisielle plikter.

– Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i 2014.