Flyktninghjelpen frykter voldsbølge i Colombia truer utsikt til fred

Colombias president Juan Manuel Santos mottok i fjor Nobels fredspris for sin innsats for fredsavtalen mellom regjeringen og FARC.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Colombias president Juan Manuel Santos mottok i fjor Nobels fredspris for sin innsats for fredsavtalen mellom regjeringen og FARC. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for fredsavtalen i 2016 har det vært en økning i antall mennesker på flukt fra voldelige sammenstøt i Colombia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den nye trenden med stadig flere som flykter fra vold, er en alvorlig grunn til bekymring, sier Christian Visnes, landdirektør for Flyktninghjelpen i Colombia.

Til tross for en nedgang på 60 prosent i antall voldelige sammenstøt mellom væpnede grupper fra 2012 til 2016, har tallet på sivile på flukt økt med 20 prosent i første halvdel av 2017. Det viser tall fra FNs sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA), ifølge Flyktninghjelpen.

Andre grupper har begynt å kjempe om territorier som tidligere var kontrollerte av FARC. I enkelte områder har tidligere FARC-medlemmer samlet seg og forblitt aktive. Menneskerettighetsgrupper har den siste tiden anklaget disse ikke-statlige væpnede gruppene for blant annet tvangsrekruttering, fordrivelser og mineutlegging.

Geriljagruppen ELN er blant de væpnede gruppene som anslås å ha fordrevet nesten 60 prosent av alle som har flyktet fra vold så langt i år.

Mye av Colombias vold har grobunn i organiserte væpnede grupper som driver narkotikaproduksjon. Dyrking av kokaplanten, som brukes for å fremstille kokain, økte med 52 prosent i 2016, sammenlignet med året før.