Kongeørnen gjør mest skade på rein

Antall rein tatt av rovdyr er allerede høyere enn i hele 2016. Kongeørnen får mye av skylden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

779 rein er registrert tatt så langt i år. Miljødirektoratet bekrefter at man i år ser en økning i rovdyrtap sammenlignet med fjoråret. Det er primært økning i tap av rein, hovedsakelig tatt av kongeørn og jerv.

Klima- og miljødepartementet har nå ut et forslag som kan resultere i at det blir enklere å skyte ørn for å redusere tap av sau og tamrein melder NRK. I første omgang skal endringene kun gjelde et avgrenset prosjektområde på Fosen i Troms for å samle kunnskap.

Senterpartiet mener at det nå er så mye kongeørn at det er på høy tid å ta ut noen av hensyn til beitenæringa. Parlamentarisk leder i partiet, Marit Arnstad mener prøveprosjektet som departementet har ute på høring burde vært igangsatt for lenge siden.

– Dette var oppe til Stortinget for over et år siden. Det er veldig uheldig at dette trekker ut tid. Så sent som i vår så vi at kongeørn forårsaket store skader under kalvingsperioden, sier Arnstad til NRK.

Ikke alle er like positive til forslaget. Norsk Ornitologisk Forening (NOF) tilnærmingen til saken er meningsløs.

– Skal man benytte skadefelling som tiltak tar man utgangspunkt i at kongeørna fungerer på samme måte som de fire store rovdyrene. Men de fire store har en vesentlig forskjell fra kongeørn. De er fra naturens side tilpasset jakt på klovdyr. Slik er det ikke for kongeørn. Den jakter for det meste på byttedur som er ett til to kilo, sier ekspert på kongeørn hos NOF Alv Ottar Folkestad til NRK.

Han forklarer videre at ikke bestanden ikke har vokst på 20 år og at hvis ørn faktisk ender opp med å ta beitedyr, skyldes det at dyrene er syke eller skadd. Folkestad argumenterer med at rapportene deres viser en gjennomgående dårlig ungeproduksjon, og at det derfor er en dårlig idé å skyte ørn.

Arnstad i Senterpartiet hevder at det er ingen tvil om at vi i dag ligger godt over det som er satt som minimumsmål for kongeørn. Hun forklarer videre at det ikke er snkk om å utrydde kongeørn, men å regulere bestanden slik at hensynet til både ørn og beitenøring ivaretas.

Personvernpolicy