Hauglie vil gi deltidsansatte fortrinnsrett til nye stillinger

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil endre arbeidsmiljøloven slik at deltidsansatte sikres retten til nye stillinger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil endre arbeidsmiljøloven slik at deltidsansatte sikres retten til nye stillinger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen foreslår å endre arbeidsmiljøloven for å sikre at deltidsansatte får fortrinnsrett til nye stillinger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi imøtekommer nå sterke krav fra arbeidstakerorganisasjonene om at deltidsansatte må få forsterket sin fortrinnsrett når det utlyses ny stilling. Vi foreslår derfor en endring av arbeidsmiljøloven hvor deltidsansatte gis fortrinnsrett til å få utvidet sin stilling fremfor at arbeidsgiver gjør en nyansettelse, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til VG.

Forslaget sendes nå ut på høring. Målet er å gjennomføre endringen fra nyttår.

Deltidsansatte har allerede en slik rett i loven, men Høyesterett avviste likevel fortrinnsretten for deltidsansatte i en dom i fjor. Hauglie ønsker å endre loven slik at høyesterettsdommen ikke blir retningsgivende.

Tvisteløsningsnemnda har også hatt en langvarig praksis med å gi deltidsansatte fortrinnsrett til del av en utlyst stilling. Høyesterett kom også fram til at nemndas avgjørelser ikke har rettskraft, noe Hauglie også ønsker å endre på i lovforslaget.

Personvernpolicy