Anwar har bodd fem år i flyktningleir i Jordan

Anwar Alyan var blant de første syriske flyktningene som kom til Zaatari-leiren i Jordan.
Anwar Alyan var blant de første syriske flyktningene som kom til Zaatari-leiren i Jordan. Foto: Elias Abu Ata / Flyktninghjelpen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For fem år siden strømmet de første syriske flyktningene inn under teltdukene i flyktningleiren Zaatari i Jordan. Nå føler de seg nesten som hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag blir femårsdagen markert av leirens over 80.000 beboere.

– Femårsmarkeringen viser Syria-krisens langvarighet. Da Zaatari-leiren åpnet 29. juli 2012 var den ment som en midlertidig løsning for å huse de syriske flyktningene som snart skulle vende hjem. Sju år inn i konflikten er Syria fortsatt et usikkert sted å vende tilbake til, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jordan, Carlo Gherardi.

Fra kaos til by

Blant de første som kom til leiren, var Anwar Alyan, som er fra Daraa sørvest i Syria. I starten var situasjonen i Zaatari kaotisk, forteller han.

– Folk bodde i telt uten tilgang til bad, kun latriner. Privatliv fantes ikke. Nå er leiren helt annerledes. Den har flere fasiliteter og tilbud. Det finnes ikke lenger noen telt, og alle bor i brakker. Vi føler oss mer som hjemme nå, sier han i en pressemelding fra Flyktninghjelpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hvert har Zaatari tatt form av en liten by. Tvers gjennom leiren går hovedgata, på folkemunne kalt «Champs-Élysées» etter paradegaten i Paris, der butikker og utsalgsboder står tett i tett.

Blant de første

Flyktninghjelpen var en av de første organisasjonene som begynte å jobbe i Zaatari. I dag tilbyr organisasjonen husly, uformell skolegang til barn, yrkesopplæring for ungdom og utdeling av nødhjelp i leiren.

Krigen i Syria har rast siden mars 2011, og over 5 millioner mennesker har flyktet fra landet.

1,3 millioner befinner seg i Jordan. I mai gjorde Jordan det klart at landet ikke makter å ta imot flere syriske flyktninger.

Fakta om flyktninger fra Syria

* 5.137.000 syrere har ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) flyktet fra Syria siden krigen brøt ut våren 2011, mens minst 6,6 millioner syrere er på flukt i sitt eget land.

* Nærmere 3 millioner syrere har søkt tilflukt i Tyrkia, mens flertallet av de øvrige har flyktet til Libanon, Jordan, Irak og Egypt.

* I Libanon, et land med om lag 4,5 millioner innbyggere, har det ankommet minst 1,5 millioner syrere de siste årene, men mange av dem er ikke registrert som flyktninger.

* I Jordan er det ifølge FN registrert over 680.000 syriske flyktninger. Jordanske myndigheter mener imidlertid tallet er rundt 1,3 millioner.

* Drøyt 952.000 syriske krigsflyktninger har søkt asyl i Europa, 64 prosent av dem i Tyskland og Sverige.

* Norge har så langt gitt opphold til rundt 12.000 syriske krigsflyktninger.

(Kilde: UNHCR/NTB)