Meny

SV vil avskaffe ordningen med abortnemnd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs Kari Elisabeth Kaski mener ordningen med abortnemnder for svangerskapsavbrudd etter tolvte uke bør avskaffes.

I dag er det selvbestemt abort fram til uke tolv. Etter tolvte uke skal en nemnd vurdere om det er et godt nok grunnlag for å innvilge abort. SV ønsker å fjerne ordningen og utvide tidsrammen for selvbestemt abort, skriver Klassekampen.

– SV tar til orde for å avskaffe nemndene og erstatte dem med en annen ordning etter uke 16, sier Kari Elisabeth Kaski.

Arbeiderpartiet mener på sin side at det er viktigere å forbedre systemet og prioritere medisinske tiltak som kan avdekke alvorlige sykdommer tidligere i svangerskapet.

I 2013 viste en rapport at det var store ulikheter i saksbehandlingen i de forskjellige abortnemndene. I sommer har regjeringen hatt et forslag om å redusere antallet nemnder ute på høring. Det ble da anbefalt å redusere antall abortnemnder for å sikre likebehandling.

Høyre mener en slik reduksjon i antall nemnder er rett vei å gå, mens flere organisasjoner er kritiske. Daglig leder Maria Røsok i Sex samfunn mener for eksempel at dette vil svekke kvinners abortrett.

(©NTB)

Populært