Frankrike må vente med asylsentre i Libya 

Flyktninger og migranter legger i større og større grad ut på Middelhavet i gummibåter for å forsøke å komme seg til Europa. Foto: AP / NTB scanpix
Flyktninger og migranter legger i større og større grad ut på Middelhavet i gummibåter for å forsøke å komme seg til Europa. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes plan om å sette opp asylsentre i Libya i sommer er ikke mulig på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kunngjorde president Emmanuel Macron at Frankrike vil sette opp asylsentre i Libya i sommer, for å sjekke asylsøkere og migranter som vil ta seg over Middelhavet til Europa.

Senere samme dag sier en talsperson for franske myndigheter at dette likevel ikke lar seg gjøre.

– Det viktigste er å tenke på sikkerheten til de ansatte på sentrene og migrantene, sa talspersonen.

– Problematisk

Frankrikes planer skal ha kommet overraskende på EU-kommisjonen, og organisasjonen Human Rights Watch sier en slik ordning er problematisk på flere måter.

– Man risikerer menneskerettsbrudd og uverdige forhold for de involverte, sier Judith Sunderland, assisterende direktør for HRWs Europa- og Sentral-Asia-avdeling.

Talspersonen for de franske myndighetene sier planene kun er utsatt, og at de vil fortsette å forsøke å etablere asylsentre i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideen er å sette opp sjekkposter for å hindre at folk tar farlige sjanser dersom de ikke kvalifiserer til asyl. Vi drar til dem, sa president Emmanuel Macron torsdag under et besøk i en flyktningleir sentralt i Frankrike.

Italia vurderer å bistå

Over 100.000 migranter har krysset Middelhavet til Europa så langt i år, de fleste av dem til Italia.

Statsminister Paolo Gentiloni sa torsdag at Italia vurderer å sende marinefartøy for å bistå den libyske kystvakten.

Det kommer dagen etter at han møtte Libyas statsminister Fayez al-Sarraj i Roma. Den FN-støttede statsministeren ba onsdag sin italienske motpart om hjelp for å håndtere situasjonen.

– Dette kan være en vendepunkt. Det at libyske myndigheter ber om assistanse og samarbeid for å bekjempe menneskesmugling er viktig, sier Gentiloni.

Italias folkevalgte skal diskutere forslaget neste uke.