EU advarer Polen mot å sparke dommere 

Frans Timmermans er visepresident i EU-kommisjonen. Foto: AP / NTB scanpix
Frans Timmermans er visepresident i EU-kommisjonen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen holder fingeren på «atomknappen» og kan slå til umiddelbart hvis polske myndigheter tvinger høyesterettsdommere til å gå av. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen mener rettsstaten i Polen er alvorlig truet av domstolsreformen som er satt i gang.

Kommisjonen ber Polen skrote fire nye lover. Den polske regjeringen får én måned på seg til å svare på utfordringen. Men hvis høyesterettsdommere blir tvunget til å gå av, kan det tas grep umiddelbart, advarer EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

– Hvis noe slikt skjer, er EU-kommisjonen beredt på umiddelbart å aktivere artikkel 7, sier han.

«Atombomben»

Artikkel 7 i EU-traktaten kalles bare «atombomben» i EU. Aktivering av denne artikkelen betyr at et medlemsland kan fratas stemmeretten i unionen.

Grunnlaget er alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleggende verdiene som EU-samarbeidet bygger på. Og det er nettopp det Polen er i ferd med å gjøre seg skyldig i, mener EU-kommisjonen.

– Hvis den polske regjeringen fortsetter å undergrave lovstyret og rettsvesenets uavhengighet i Polen, vil vi ikke ha noe annet valg enn å aktivere artikkel 7, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det regnes likevel som svært usannsynlig at et forslag om å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten kan føre fram.

Grunnen er at dette vil kreve enstemmighet blant medlemslandene i EU. Det er ventet at Ungarn vil beskytte Polen ved å nekte å bli med på vedtaket.

«Utpressing»

Både i Ungarn og i Polen har reformer de siste årene skapt sterk bekymring for den demokratiske utviklingen i de to landene. I tillegg til rettsvesenet er sivilsamfunn og medier satt under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens høyrepopulistiske regjeringsparti PiS mener på sin side at reformene som nå er satt i gang, er helt nødvendige for å røske om i et rettsvesen som er blitt altfor ineffektivt.

Regjeringen avviser EU-kommisjonens advarsler.

– Vi vil ikke godta utpressing fra EUs side, spesielt når utpressingen ikke bygger på fakta, sier regjeringens pressetalsmann Rafal Bochenek ifølge det polske nyhetsbyrået PAP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle lover som den polske nasjonalforsamlingen har forberedt, er i samsvar med grunnloven og demokratiske regler, sier han.

Fire lover

Det er fire nye lover som har fått EU-kommisjonen til å reagere mot Polen.

To av lovene er allerede godkjent. Polens president Andrzej Duda har derimot nedlagt veto mot de to andre. Likevel fortsetter arbeidet med forslagene, noe som gjør det nødvendig å reagere, fastholder Timmermans.

– Vår juridiske analyse bekrefter at de fire lovene, slik de er vedtatt av den polske nasjonalforsamlingen, vil ha veldig alvorlige negative følger for det polske rettsvesenets uavhengighet og øke trusselen mot rettsstaten i Polen, sier han.

EU-kommisjonen vil også ta formelle rettslige skritt for å få stanset lovene, varsler han. Det vil skje så snart lovene formelt er blitt kunngjort.

Voldsomme reaksjoner

EUs bekymring er at domstolsreformen i praksis skal føre til at politikere får makt til å utnevne nye dommere til høyesterett.

Forslagene har vakt voldsomme reaksjoner innad i Polen, og titusener av polakker har demonstrert.

Også Norge har reagert kraftig på de nye lovene, og utenriksminister Børge Brende (H) har kalt dem et brudd på grunnleggende rettsstatsprinsipper.