Nærmere 100 pågrepet etter Obamacare-avstemning

31 personer ble pågrepet på galleriet i Senatet og 64 personer i Senatets kontorbygg Foto: Jacquelyn Martin / NTB scanpix
31 personer ble pågrepet på galleriet i Senatet og 64 personer i Senatets kontorbygg Foto: Jacquelyn Martin / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 100 personer som protesterte mot Senatets avgjørelse om å gjenoppta behandlingen av Trumps helsereform, er pågrepet på Capitol Hill i Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

31 personer ble pågrepet på publikumsgalleriet i Senatet og 64 personer i Senatets kontorbygg, opplyser Eva Malecki, talsperson for politiet.

Demonstrasjonene oppsto som følge av at Senatet tirsdag vedtok å gjenoppta behandlingen av Donald Trumps helsereform, som de tidligere har vendt tommelen ned for. Hva dette innebærer, er høyst uklart, men tidligere har man anslått at 22 millioner mennesker vil stå uten forsikring dersom man erstatter Obamacare med Trumps foreslåtte helsereform.

50 republikanere stemte for, mens 48 demokrater og to republikanere stemte mot. Visepresident Mike Pence benyttet sin dobbeltstemme.

Den 80 år gamle senatoren John McCain sier han ikke kan huske å ha sett Senatet så partisk og splittet før.

McCain oppfordrer til samarbeid

McCain, som var tilbake tirsdag etter å ha blitt påvist hjernesvulst, var ikke nådig i sin kritikk av de pågående politiske prosessene den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mine venner, vi får ikke utrettet noe. Helsetilbudet vårt er et salig rot. Det vet vi alle sammen, både de som støtter Obamacare og de som ikke gjør det. Noe må bli gjort, sa McCain.

Han oppfordret senatorene til å samarbeide i tiden framover.

– Jeg håper vi igjen kan være ydmyke og erkjenne behovet for samarbeid og tillit til hverandre for bedre å kunne tjene de menneskene som valgte oss, sa McCain.

Fikk kritikk av Trump

Før avstemningen ba Demokratenes leder Chuck Schumer sine republikanske kollegaer om å ombestemme seg.

– Snu før det er for sent og millioner av amerikanere blir hardt rammet, sa Schumer.

Ingen demokrater stemte for. Det gjorde heller ikke de to republikanske senatorene Lisa Murkowski og Susan Collins.

– Det var to republikanere som gikk imot oss. Det er veldig trist. Det er veldig, veldig trist for dem, sa Trump etter at resultatet var blitt offentliggjort.

Men senator Dick Durbin fra Illinois omtalte handlingen til de to som en modig politisk handling.