Norges fiasko-EM endte med en ny smell

Caroline Graham Hansen (10) bommer på straffen under kampen Norge - Danmark på stadion i Deventer, mandag kveld. Bak Ada Hegerberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Caroline Graham Hansen (10) bommer på straffen under kampen Norge - Danmark på stadion i Deventer, mandag kveld. Bak Ada Hegerberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kvinnelandslagets fotball-EM endte i komplett fiasko, med tre strake tap og ingen scoring. Danmark sendte Martin Sjögrens lag hjem med 1-0-seier mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katrine Veje scoret allerede i det 5. minutt, og målet gjør at danskene slår følge med Nederland til kvartfinale.

I Norges 20. sluttspill måtte laget for første gang se Danmark nå lenger i turneringen. Det er også første gang Norge reiser hjem uten en seier. Det er brutalt for en nasjon med ni medaljer på de ti siste EM.

– Vi hadde veldig stor tro før kampen, men så fikk vi den i trynet med en gang. Det blir nok en del depping framover, for vi har røket av noe vi hadde lyst til å være med på enda lenger, men vi kan ikke grave oss ned, for snart starter en viktig VM-kvalifisering, sa kaptein Maren Mjelde.

Caroline Graham Hansens straffemiss rett før pause ble som et symbol på et mesterskap der ingenting gikk Norges vei. Keeper Stina Lykke Petersen kastet seg akkurat rett og slukket det norske håpet igjen akkurat da det var tent.

Norge skapte sine beste sjanser da håpet var ute. I det 85. minutt traff Hansen stolpen og Ingrid Moe Wold tverrliggeren med noen sekunders mellomrom. To minutter senere scoret Hansen etter flott veggspill, men det var vinket for offside. I de ti overtidsminuttene kom flere sjanser, men ingen mål.

Norge fikk den nødvendige hjelpen fra Nederland, men var ikke i nærheten av å gjøre jobben selv. Tremålsseier var kravet, og så ble det et tredje tap i stedet. Et lag med stjerner ute av form kunne heller ikke støtte seg til kollektivet, og da endte det slik.

Åpningssmell

Sjögren gjorde flere endringer i laget og satte blant annet inn Guro Reiten, som mange har etterlyst. Før de offensive grepene kunne bære frukt førte Norges defensive problemer til at oppgaven ble enda større, med baklengsmålet som absolutt skulle unngås.

De norske hadde øvd på å gi Danmarks stjerne Pernille Harder vanskelige betingelser, men før det var spilt fem minutter raidet den danske kapteinen og skapte kaos i Norges forsvar. Kristine Minde gled da hun skulle klarere, og Veje kunne uhindret skyte i mål.

Norge håpet å gjøre danskene usikre med en sjokkstart, men ble selv rammet av sjokket. I begynnelsen var Danmark best i alt. De norske fant hverandre ikke med de enkleste pasninger, prøvde å gjøre det selv, og angrepene ble lett bytte for danskene.

Først etter halvspilt omgang ble det litt fart og trøkk i det norske spillet. Det førte til lagets første sjanse da Hansen driblet og satte opp Reiten, som vendte og skjøt rett over.

Danskene var farligere. Sanne Troelsgaard og Frederikke Thøgersen tvang Ingrid Hjelmseth til gode redninger, og Nadia Nadim skjøt utenfor fra god posisjon.

Misset

Rett før pause ble Norge budt inn i kampen da Ada Hegerberg tået ballen forbi Troelsgaard og ble felt. Caroline Graham Hansen la ballen til rette på 11-metersmerket og skjøt mot hjørnet, men Petersen parerte skuddet i keeperhøyde. Returen ble også klarert, og de norske gikk i garderoben med bøyde hoder. At Nederland ledet over Belgia var ingen trøst.

Hjelmseth lå nede i nesten ti minutter og ble sydd etter at Nadim tråkket på armen hennes i en duell mot slutten. I det siste kvarteret (inkludert ti tilleggsminutter) så hun Norge spille sin beste fotball i EM, uten belønning.

– I dag synes jeg vi viste at vi kan spille angrepsfotball og at vi kan skape målsjanser, men dessverre står vi her igjen etter å ha tapt og ikke scoret. Det känns skit, sa Sjögren.

Nå må han og spillerne stable hverandre på beina i tide til høstens VM-kvalifisering, der Nederland er skarpeste motstander. Norge har aldri gått glipp av et VM-sluttspill, men den rekken kan brytes om laget ikke hurtig finner seg selv.

Personvernpolicy