Ni døde i Texas etter menneskesmugling 

Politiet i San Antonio etterforsker en antatt menneskesmugling etter at åtte personer ble funnet døde i en trailer på en parkeringsplass utenfor den amerikanske butikkjeden Walmart. Foto: Eric Gay / AP Photo / NTB scanpix
Politiet i San Antonio etterforsker en antatt menneskesmugling etter at åtte personer ble funnet døde i en trailer på en parkeringsplass utenfor den amerikanske butikkjeden Walmart. Foto: Eric Gay / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En mann er varetektsfengslet etter at åtte personer ble funnet døde i en trailertilhenger i Texas. Ytterligere en person døde på sykehus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag morgen ble 38 personer funnet i en trailertilhenger om sto parkert utenfor en Walmart-butikk i San Antonio i Texas. Åtte personer var omkommet, og 28 personer ble brakt til sju ulike sykehus for behandling av heteslag og dehydrering.

Myndighetene opplyser at det dreier seg om et mislykket forsøk på menneskesmugling.

Ytterligere en person døde på sykehus, og tilstanden blir beskrevet som alvorlig eller svært kritisk for 20 av dem, opplyser fungerende direktør for toll- og immigrasjonsetaten i USA, Thomas Homan.

Enkelte av de overlevende har fortalt at de kommer fra Mexico, og at det på et tidspunkt kan ha oppholdt seg over 100 personer i tilhengeren.

Temperaturene i San Antonio har vært høye de siste dagene. Lørdag var det på det meste 38 grader i skyggen, og temperaturene holdt seg over 32 grader fram til klokken ti på kvelden lokal tid.

Mann varetektsfengslet

En 60 år gammel mann fra Florida ble søndag pågrepet og varetektsfengslet i forbindelse med saken. Mannen vil bli siktet, opplyser statsadvokat Richard Durbin Jr.

Statsadvokaten vil ikke gi noe informasjon om hvorvidt 60-åringen var føreren av vogntoget, men tidligere på dagen opplyste lokale myndigheter at føreren av bilen var varetektsfengslet.

60-åringen må møte i retten mandag når det foreligger en formell siktelse.

Flere ble hentet

Overvåkingsvideoen fra parkeringsplassen viser at ulike kjøretøy hadde kommet for å hente noen av de overlevende som var om bord i tilhengeren, ifølge McManus. Det er ikke kjent hvor mange personer det er snakk om.

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet er koblet inn i etterforskningen av saken, og immigrasjonsmyndighetene er varslet.

Myndighetene vet så langt ikke hvor traileren har kjørt fra, eller hvor lenge den har stått parkert.

– Ikke en isolert hendelse

McManus sa søndagens tragedie «dessverre ikke er en isolert hendelse. Dette skjer relativt ofte om nettene». I 2003 døde 19 personer i en overopphetet lastebil, da de skulle fraktes til Houston fra Sør-Texas, nær den mexicanske grensen.

– Denne gangen er det heldigvis overlevende, sa politisjefen.

Det skal ikke ha vært et fungerende klimaanlegg i trailertilhengeren der personene ble funnet. Temperaturene i San Antonio, som kun ligger noen timers kjøretur fra grensa til Mexico, falt ikke under 32 grader før etter klokka 22 lørdag kveld.

Titusener migranter fra Mexico og Sentral-Amerika forsøker å komme seg inn i USA hvert år.

Personvernpolicy