Meny

SOHR: Jihadister har overtatt kontrollen i syriske Idlib

Det har vært flere kamper mellom opprørsgruppene Ahrar al-Sham og Hayat Tahrir al-Sham i byen Idlib den siste uken. Her jobber en hjelpearbeider fra gruppen De hvite hjelmene med å slukke en bilbrann etter en eksplosjon utenfor et sykehus tidligere denne uken. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En jihadistisk opprørsgruppe har tatt kontrollen over Idlib etter at en annen opprørsgruppe trakk seg ut av byen nord i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR.

– Ahrar al-Sham trakk seg ut av Idlib, som nå kontrolleres av Hayat Tahrir al-Sham (HTS), sa Rami Abdulrahman fra Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) til AFP.

Den siste uken har det pågått kamper i Idlib-provinsen mellom de islamistiske opprørsfraksjonene. HTS domineres av Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten og al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Ahrar al-Sham er en islamistisk opprørsgruppe som støttes av Tyrkia og enkelte golfstater. HTS og Ahrar al-Sham var tidligere allierte og kjempet sammen for å erobre store deler av Idlib-provinsen fra regjeringsstyrkene i 2015.

Analytikere mener den økende spenningen mellom opprørsfraksjonene i Idlib dels kan forklares med at HTS frykter å bli jaget fra provinsen på grunn av sitt internasjonale terrorstempel.

Det ble kunngjort en våpenhvile i Idlib fredag, og HTS har nå tatt kontrollen over byen med samme navn, samt 31 mindre byer og landsbyer.

– Hundrevis av opprørere forlot byen for å dra mot den sørlige delen av Idlib-provinsen, sier Abdulrahman, som også fortalte at HTS har satt opp kontrollposter rundt om i byen.

Kampene som brøt ut forrige tirsdag, krevde rundt 100 menneskeliv, deriblant 15 sivile, ifølge SOHR. Idlib er en av de siste provinsene i Syria som fortsatt er utenfor regimets kontroll.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært