Støre avviser ekstra asylkvote fra Italia

<p>– Jeg mener Norge skal stå ved det vi har forpliktet oss til overfor EU, og at vi skal gjennomføre det vi ble enige om for litt over to år siden om å ta imot kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017.Vi må gjøre det ferdig på en ryddig måte før vi vurderer nye tall, sier Jonas Gahr Støre. </p>
– Jeg mener Norge skal stå ved det vi har forpliktet oss til overfor EU, og at vi skal gjennomføre det vi ble enige om for litt over to år siden om å ta imot kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017.Vi må gjøre det ferdig på en ryddig måte før vi vurderer nye tall, sier Jonas Gahr Støre.  Foto: NTB scanpix

Italia bønnfaller Europa om hjelp. Men Norge bør ikke påta seg noen ny asylkvote nå, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia er i en vanskelig situasjon, vedgår Støre. Arbeiderparti-lederen åpnet valgkampen i Bergen søndag.

Bare siden nyttår har mer enn 93.000 mennesker kommet til Italia over Middelhavet, de aller fleste via Libya. Antallet ankomster er høyere enn noen gang før, og Italia har bønnfalt andre europeiske land om å gjøre mer for å avlaste dem – blant annet ved å ta imot flere gjennom EUs ordning for relokalisering av asylsøkere.

Bakgrunn: Italia trygler om hjelp til å ta imot båtflyktninger

Støre avviser Italias bønn

Tyskland har svart på bønnen ved å love å ta imot 3.000 flere fra Italia enn tidligere planlagt. Men Støre syns ikke Norge bør gi noe tilsvarende løfte – iallfall ikke nå.

– Jeg mener Norge skal stå ved det vi har forpliktet oss til overfor EU, og at vi skal gjennomføre det vi ble enige om for litt over to år siden om å ta imot kvoteflyktninger i 2015, 2016 og 2017.Vi må gjøre det ferdig på en ryddig måte før vi vurderer nye tall, sier Støre til NTB.

Han viser til Norge løfte om å ta imot totalt 8.000 asylsøkere over tre år gjennom EUs relokaliseringsordning og andre kvoteordninger. Først når denne innsatsen er fullført og evaluert, bør Norge vurdere å påta seg nye tall, fastholder Støre.

Norge lovte å ta imot i alt 1.500 asylsøkere fra Italia og Hellas gjennom relokaliseringsordningen. Denne kvoten ble fylt tidligere i juli.

Les også: Menneskesmuglere reklamerer med norske jenter i bunad

Mener Norge bør gjøre mer

KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt til NRK at han mener Norge bør gjøre mer for å hjelpe Italia.

Han reagerer spesielt på et utspill som Listhaug kom med i Dagens Næringslivfredag. Der sier Listhaug at hun vil vurdere alle tiltak dersom den italienske regjeringen lar flyktninger og migranter reise videre fra Italia med midlertidig visum.

– Vi sitter på en betydelig kapasitet – både personer, ressurser og kompetanse – til å hjelpe Italia med mottaksbehovet de nå har, sier Hareide til NRK.

Italienske myndigheter skal ha vurdert å utstede midlertidige Schengen-visum til flyktninger og migranter, men en slik ordning kan ikke tre i kraft før et flertall i EUs ministerråd støtter det. Et slikt flertall vil Italia neppe finne hos sine EU-partnere.

Kritiserer Støre

SVs Karin Andersen mener det er kritikkverdig at verken regjeringen eller Arbeiderpartiet vil åpne for flere asylsøkere fra Italia og Hellas nå.

– Avlaster vi ikke mer, risikerer vi at systemet bryter sammen. Allerede nå er piggtrådgjerdene en realitet. Uten en Dublin-avtale som fungerer, vil kaos og piggtråd antakelig bli svaret på asylsøkernes som forsøker å ta seg over landegrensene, sier hun.

– Selvsagt kan Norge gjøre noe mer, og det burde Støre innse, sier Andersen.

Mafia tjener millioner

Mens landet er i krise og myndighetene desperat ber om hjelp fra andre europeiske land, har italiensk mafia tjent milliarder på krisen.

– Det finnes ingen grenser for fantasien til mafiaen, sa Marco Carte i italiensk mafia-politi i et møte med den norske ambassaden i Roma i desember. Det kommer frem i en rapport ABC Nyheter har fått innsyn i.

Ifølge politiet var inntektene til italiensk mafia på 270.000 euro per flyktningbåt, kommer det frem i rapporten. Det utgjør om lag 2,6 millioner norske kroner per båt.

Italienske mafia har tjent flere millioner euro i måneden på samarbeid med egyptiske menneskesmuglere.

Les også: Libya-forsker: Umulig å slå ut menneskesmuglerne

Personvernpolicy