Midtøsten-kvartetten dypt bekymret over situasjonen i Jerusalem

Palestinere løper vekk fra tåregassen som blir kastet mot folkemengden i Jerusalem fredag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix
Palestinere løper vekk fra tåregassen som blir kastet mot folkemengden i Jerusalem fredag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midtøsten-kvartetten sier de ser på den økende spenningen i Øst-Jerusalem med dyp bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, sier i en felles pressemelding at de fordømmer hendelsene som har funnet sted i Jerusalems gamleby de siste dagene.

– Kvartettens representanter fordømmer sterkt terrorhandlinger, uttrykker sorg over alle tap av uskyldige liv forårsaket av volden, og håper på en rask bedring for de skadde, heter det.

De viser spesielt til situasjonen rundt den hellige høyden Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden.

– Kvartettens representanter ber alle vise sitt ytterste av selvbeherskelse, styre unna proaktive handlinger og jobbe mot nedtrapping av situasjonen.

Status quo

Videre heter det at de ønsker velkommen forsikringer av Israels statsminister om at status quo vil bli opprettholdt og respektert i området. De oppmuntrer Israel og Jordan til å samarbeide om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem palestinere er drept og flere hundre er såret i sammenstøt med israelske okkupasjonsstyrker i Øst-Jerusalem og flere byer på Vestbredden de siste dagene. Konflikten om det hellige stedet er svært spent etter at to israelske politifolk ble drept ved høyden for en uke siden, og israelsk politi besluttet å montere metalldetektorer ved inngangen.

Både palestinske ledere og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Haram al-Sharif, har krevd at metalldetektorene fjernes øyeblikkelig. Inntil dette skjer har palestinernes president Mahmoud Abbas frosset all kontakt med Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende advarer

Utenriksminister Børge Brende (H) har også reagert på situasjonen som utspiller seg mellom de to landene.

– Jeg er svært bekymret over de voldsomme sammenstøtene mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem og på Vestbredden den siste uken og i går, sa Brende lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jerusalem er hellig for store deler av menneskeheten. Det er avgjørende ikke å rokke ved den skjøre balansen mellom religionene i byen. Gjeldende ordninger (status quo) for den hellige høyden må opprettholdes og respekteres, påpekte han.

Støtter tiltakene

Leder Yair Lapid i det israelske sentrumspartiet Yesh Atid støtter sikkerhetstiltakene. Han sier det er uærlig av palestinerne å påstå at detektorene har en annen hensikt enn å få folk til å føle seg tryggere.

– Det er uhørt å påstå at det å sette opp metalldetektorer for å redde uskyldige, er et angrep på islam eller friheten til å be. Det bidrar til vold og død uten grunn, sier han i et intervju til The Israel Project.

– Installeringen var en direkte respons etter terrorangrepet av tre muslimer, som var ment å være der for å be, hvor to israelske politimenn ble drept, fortsetter han.