USA vil nekte borgere å reise til Nord-Korea

Otto Warmbier ble presentert på en pressekonferanse i Pyongyang 29. februar 2016. Studenten døde kort tid etter hjemkomsten til USA i sommer.
Otto Warmbier ble presentert på en pressekonferanse i Pyongyang 29. februar 2016. Studenten døde kort tid etter hjemkomsten til USA i sommer. Foto: Kim Kwang Hyon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps regjering vil nekte amerikanske statsborgere å reise til Nord-Korea. Bakgrunnen er dødsfallet til den amerikanske studenten Otto Warmbier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson vil iverksette et forbud mot å bruke amerikanske pass for å reise inn i Nord-Korea. Reiseforbudet vil gjelde i 30 dager etter det er kunngjort, men det er ikke helt sikkert når det vil bli.

Utenriksdepartementet sier at personer som ønsker å reise til Nord-Korea etter forbudet er iverksatt, må ha en spesiell validering i passet sitt. Denne valideringen kan man få for enkelte humanitære eller andre spesielle grunner. All annen innreise til Nord-Korea vil bli forbudt.

To reiseselskaper som arrangerer turer til fra USA til Nord-Korea, har allerede blitt informert om forbudet. Slike forbud er sjeldne i USA, men kan innføres når det er en umiddelbar fare for liv og helse til de amerikanske borgerne som reiser til et land. Siden 1967 har slike forbud vært brukt overfor Algerie, Irak, Libanon, Libya, Sudan, Cuba og Nord-Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av grunnene til at forbudet nå innføres er dødsfallet til den amerikanske studenten Otto Warmbier, som ble dømt til 15 års straffarbeid for å ha forsøkt å stjele et banner med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. Etter 17 måneder i nordkoreansk fangenskap, trolig hele tiden i en komalignende tilstand, ble han sendt hjem til USA på grunn av sykdom. Seks dager senere døde han.

USA har ofte anklaget Nord-Korea for å bruke amerikanske fanger som brikker i forhandlinger med USA. Minst tre andre amerikanere sitter fortsatt i fangenskap i Nord-Korea.

Les også: Trump om død student: – Fæle ting skjedde i Nord-Korea