Meny

Trumps talsmann Sean Spicer går av i protest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sean Spicer takker for seg og sier det var en ære å være Donald Trumps talsmann. Avgangen skyldes angivelig motstand mot endringer i Det hvite hus' stab.

Spicers nestkommanderende, Sarah Huckabee Sanders, rykker opp og tar over stillingen.

Tidligere ble det kjent at finansmannen Anthony Scaramucci blir ny kommunikasjonssjef i Det hvite hus.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer. Foto: Olivier Douliery / AFP

Det har ikke falt i god jord hos Trumps talsmann Sean Spicer. Ifølge flere amerikanske medier sa Spicer opp jobben i protest mot at Trump ansatte Scaramucci som ny kommunikasjonssjef.

Trump tilbød Scaramucci jobben klokken 16 norsk tid. Spicer skal ha fortalt presidenten umiddelbart at han mente utnevnelsen var et enormt feilskjær.

– Trump har god karma

Scaramucci har bakgrunn fra Wall Street og jobbet tett med Donald Trump i overgangsteamet hans etter presidentvalget. 

Anthony Scaramucci. Foto: Jim Watson / AFP

Scaramucci sa under pressekonferansen at han ser for seg at Trump kommer til å seire i helsereform-spørsmålet. 

– Presidenten har veldig god karma, sa Scaramucci.

Han avviste samtidig alle spekulasjoner om at det herjer en intern strid i presidentens stab.

Han har tidligere hyppig forsvart presidenten på TV, har tidligere hatt sitt eget TV-show om finansnyheter og vært bidragsyter til Fox News.

Presidentens forrige kommunikasjonssjef, Mike Dubke, sa opp stillingen 18. mai.

Dubke samarbeidet tett med Trumps pressetalsmann Sean Spicer. Han har for det meste operert i kulissene i kommunikasjonsarbeidet i Det hvite hus.

Både Dubke og Spicer skal ifølge amerikanske medier ha fått skarp kritikk internt for innsatsen, spesielt etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i vår.

Selv sier Spicer til nyhetsbyrået AP at avgangen skjer på et tidspunkt der Trump og Scaramucci «kan dra nytte av blanke ark».

Fortsetter ut august

Sean Spicer skriver på Twitter at han kommer til å bli i jobben som pressetalsmann for Trump ut august. 

Han skriver også at det har vært en ære å jobbe for Trump og USA.

Hitler-påstand

Spicer har holdt nesten daglige pressekonferanser i Det hvite hus, inntil han trakk seg tilbake til kulissene tidlig i sommer. Da overtok hans nestkommanderende Sarah Huckabee Sanders brifingene. 

Spicers opptreden har ofte blitt møtt med hoderysting blant de politiske journalistene i Washington. På sitt første pressemøte i januar hudflettet han journalistene og kom med den uriktige påstanden om at publikum da Trump ble tatt i ed var det største ved en presidentinnsettelse noensinne.

De største overskriftene skapte han da han i midten av april sammenlignet Syrias president med Adolf Hitler, som Spicer mente ikke sank så dypt at han brukte kjemiske våpen. Da det ble påpekt at Hitler drepte jøder i gasskamre, beklaget Spicer uttalelsen, men presset om å gå av økte.

Advokaten har sagt opp

Nyheten kommer samme dag som advokat Marc Kasowitz og hans talsmann Mark Corallo av uklare årsaker har sagt opp sine stillinger hos USAs president.

Kasowitz har vært Trumps personlige advokat siden tidlig på 2000-tallet, og representerte ham blant annet i Trump-universitet-saken. Eiendomsmogulen grunnla i 2005 et universitet, som flere ganger ble stevnet for ulovlige forretningsmetoder og aggressive og villedende salgsteknikker, skriver amerikanske CBS.

Kasowitz har den siste tiden representert presidenten i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Les saken:  Donald Trumps advokat har sagt opp jobben

Les hele ABC Nyheter sin oppsummering av Trumps første halvår:

Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Populært