Mattilsynet advarer mot giftige blåskjell

Mattilsynet advarer mot å spise blåskjell flere steder i landet i en uke fremover.
Mattilsynet advarer mot å spise blåskjell flere steder i landet i en uke fremover. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet advarer mot å spise skjell plukket fra halvparten av deres kontrollsteder rundt om i landet i en uke fremover. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan ikke se om skjellene er giftige. Det er det som er skummelt. De ser helt friske ut, sier seksjonssjef Kristin Helgesen Torkveen i Mattilsynet i Vestfold til NRK.

Det er algegift som er grunnen til at blåskjell både øst, vest, nord og sør i landet ikke kan spises. Blåskjell spiser nemlig alger, og enkelte algetyper kan ha giftstoffer som hoper seg opp i skjellene.

Seksjonssjefen i Mattilsynet advarer mot å plukke blåskjell i nærheten av områder der det er en oppblomstring av alger. Man bør også være forsiktig med andre skjell, som østers, i områder med giftige blåskjell.

Hun anbefaler å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel før man plukker.

– Blåskjellvarselet er for folk som ønsker å plukke blåskjell til eget bruk. Varselet sier noe om alger og algegifter i vannet på de stedene vi tar ut prøver, sier hun.

Varselet legges ut hver fredag og gjelder i en uke fram i tid.