Meny

315 norske overvåkingskameraer på nettsted

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en internasjonal nettside kan man se direkteopptak fra tusenvis av private kameraer og overvåkingskameraer fra over 100 land i verden.

Totalt kan man få tilgang til video fra 315 norske kameraer på nettsiden , og man kan søke blant 32.800 kameraer fra til sammen 116 land, opplyses det på nettsiden, ifølge Bergens Tidende.

Avisen skriver at et av kameraene viser en takterrasse i Bergen.

– Dette er særdeles uheldig. Familien som bor her, ønsker nok ikke at dette er tilgjengelig for alle. Dette er nok et kamera til privat bruk, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til avisen.

Eieren av terrassen ønsker ikke å kommentere saken, men forteller at kameraet ble fjernet da de ble gjort oppmerksomme på nettsiden.

– Privatpersoner forstår ikke konsekvensene

Sikkerhetsekspert og rådgiver i Passordninja, Per Thorsheim, mener privatpersoner ikke forstår konsekvensene av å installere kameraer i hjemmet. 

– Overvåkningskameraer man får kjøpt på Expert og Elkjøp er kjempelett å hacke. Med standard brukernavn og passord er det ingen utfordring for hackere å få opptakene ut på internett, sier Thorsheim til ABC Nyheter. 

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Thorsheim sier det er forståelig at privatpersoner ikke har den nødvendige kunnskapen, og er ikke nådig mot leverandørene.

– De burde vært utsatt for offentlig utehenging på Torgallmenningen i Bergen. De er nødt til å gjøre det vanskeligere for hackere, og informere forbrukere om at de må endre standardinnstillinger og sikre seg. 

Familiebasseng og privat stue

På nettisden kan man blant annet følge med på alt fra et fjøs i Eikelandsosen og et familiebasseng i Praha til en tilsynelatende privat stue i Taiwan og et privat hus i Sogndal. 

Saken fortsetter under bildeserien

Et av kameraene har oversikt over Flesland Lufthavn. Foto: Skjermdump

– Det er ingen som liker dette

Også et overvåkingskamera inne i sportsbutikken ED sport i Kristiansund har kunnet følges via nettsiden.

– Det er ingen som liker dette. Vi endret IP-adressen, og nå er kameraet borte fra nettsiden, sier daglig leder Erling Dahl.

Bergens tidende skriver i sin artikkel at et av kameraene viser en takterrasse i Bergen.

Hovedårsaken til at videeostrømmene er offentlig tilgjengelig, er at folk ikke sikrer sine egne kameraer, sier Veum i Datatilsynet.

Eieren av terrassen ønsker ikke å kommentere saken, men forteller at kameraet ble fjernet da de ble gjort oppmerksomme på nettsiden.

Les også:  Advokat går til sak etter PST-overvåkning 

Les også:

Datatilsynet vil granske Microsoft for personopplysninger på nett

Datatilsynet skeptisk til digitale strømmålere

Populært