Meny

Kollaps for Trumps helsepolitikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trumps iherdige angrep på Barack Obamas helsepolitikk torpederes av republikanerne selv. Ytterligere to medlemmer av Senatet har sagt nei.

Dette innebærer at den nåværende strategien har kollapset. Republikanerne har ikke lenger flertall i Senatet for å gjennomføre den siste versjonen av det som med et slagord fra valgkampen kalles «stryk og erstatt», altså trekk tilbake det som ble opprettet under Obama, og erstatt det med Trump-administrasjonens opplegg.

Trump legger skylda på demokratene og de republikanske motstanderne for at han heller ikke nå greier å oppfylle valgløftet om å bli kvitt Obamacare, reformen som skulle sørge for at alle amerikanerne fikk en eller annen form for helseforsikring.

– Vi ble sviktet av alle demokratene og noen få republikanere. De fleste republikanerne var lojale, flotte og de jobbet virkelig hardt. Vi kommer tilbake, tvitret Trump tirsdag.

I en annen Twitter-melding ber han om at kampen for å skrote Obamacare fortsetter.

– Som jeg alltid har sagt, la Obamacare gå dukken, og kom så sammen og lag en flott helevesensplan. Følg med, skriver han.

Bakgrunn:  Trump ber republikanerne samle seg om den nye reformen

Dødsstøtet

Avstemningen om helsereformen ble lørdag utsatt nok en gang, da ryktene svirret om at hele prosjektet sto i fare for å bli nedstemt. Natt til tirsdag norsk tid kom dødsstøtet. Ytterligere to republikanske senatorer varsler at de vil stemme nei, og dermed røk flertallet.

– Vi kan ikke gi vår tilslutning til en dårlig politikk, sa senator Jerry Moran tirsdag.

Trump gikk under valgkampen til frontalangrep mot Obamacare og forsikret at noe av det aller første han ville gjøre som president, var å nullstille det helsebyggverket som Obama-administrasjonen introduserte i 2010.

Punktum

Isteden skulle republikanerne innføre en ny helsepolitikk, som både skulle kutte offentlige utgifter og ta vare på de dårligst stilte brukerne. Dette har vist seg ytterst vanskelig å få til, og et foreløpig punktum for den intense krigen som har rast siden Trumps innsettelse, synes nå å være satt.

Den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, erkjenner nederlaget, men forsikrer at kampen mot «marerittet som kalles Obamacare» ikke er over. Foto: Andrew Harnik / AP

Den videre manøvrering er det mye opp til republikanernes flertallsleder Mitch McConnell å bestemme. Det er han som har hånden på rattet blant de folkevalgte. Han fikk slipt til et forslag som hårfint balanserte kravene til både de moderate og de hardnakkede konservative i partiet. Det funket med et nødskrik i Representantenes hus, men krasjet i Senatet.

Krampetrekning

Det går nå i retning av at Mitchell vil trekke hele det republikanske lovforslaget og heller satse på en tilbakekalling av Obamacare slik Trump går inn for. Et slikt forslag ble faktisk vedtatt av republikanerne da Obama ennå var i Det hvite hus, men det ble stanset av presidentens veto.

Nå kan dette bli hentet fram som en siste krampetrekning, men flere politiske kommentatorer tror også det vil bli trukket, da tvilende republikanere nøler ved utsiktene til at dette vidtgående forslaget om tilbaketrekking faktisk kan bli gjort til gjeldende lov.

– Jeg beklager sterkt at forslaget i sin nåværende form må trekkes. I de nærmeste dagene vil Sentatet se om det tidligere vedtatte forslaget skal på bordet. Det å ikke gjøre noe er ikke en opsjon. Vi skal jobbe målrettet for å legge fram en pakke som president Trump kan signere og dermed gjøre slutt på marerittet som heter Obamacare, sa flertallslederen.

Men følgene av å trekke tilbake et komplekst byggverk av helseordninger uten å erstatte det med noe, skaper stor uro i Senatet, selv om nyordningen først vil trå i kraft om to år. Det er kongressvalg neste år, og velgernes straff kan bli hard.

Populært