Trump beholder atomavtalen med Iran

USAs president Donald Trump har tidligere gått hardt ut mot atomavtalen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump har tidligere gått hardt ut mot atomavtalen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske president sier han ikke vil trekke USA ut av atomavtalen med Iran, som han lovte å gjøre under valgkampen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump betegnet i valgkampen atomavtalen med Iran som «en katastrofe» og «den verste avtalen som noensinne er framforhandlet», noe han også har gjentatt etter at han flyttet inn i Det hvite hus.

Likevel sier den amerikanske presidenten nå at han ikke vil trekke USA ut av avtalen, opplyser en ikke navngitt representant for Trump-administrasjonen.

Han sier Iran overholder avtalen, så vidt det er USA bekjent, men at amerikanerne trolig vil innføre nye sanksjoner mot landet for å få dem til å stanse testingen av ballistiske raketter.

Dette kommer kun noen timer etter at Det hvite hus opplyste at utenriksminister Rex Tillerson om kort tid vil komme med en uttalelse om avtalen.

Iran gikk i 2015 med på å trappe ned sitt atomprogram og åpne sine anlegg for inspektører fra atomenergibyrået IAEA mot at FN opphevet de økonomiske sanksjonene mot landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne måneden kunne IAEA opplyse at Iran redusert lagrene av lavanriket uran og ikke produsert mer høyanriket uran enn lovet. Landet har også redusert lageret av tungtvann, stanset arbeidet med Arak-reaktoren og åpnet alle sine anlegg for inspektører fra byrået.

Iran mottok som følge av dette ros fra FN og EU.