Svensk gjennombrudd mot Tyskland

Lotta Schelin og hennes svenske lagvenninner kunne juble for sitt første poeng mot Tyskland i fjor, etter 10 tidligere tap. I fjor ble det tap også i OL-finalen. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
Lotta Schelin og hennes svenske lagvenninner kunne juble for sitt første poeng mot Tyskland i fjor, etter 10 tidligere tap. I fjor ble det tap også i OL-finalen. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang unngikk Sverige tap mot Tyskland i en turneringskamp i fotball for kvinner da det endte 0-0 i EM-sluttspillet i Nederland mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også interessant for Norge, som etter tapet mot Nederland i åpningskampen i praksis kjemper om 2.-plassen i sin gruppe. Det betyr at vinneren av gruppen med Tyskland og Sverige i så fall blir motstander i kvartfinalen.

– I annen omgang hadde vi Sverige der vi ville ha dem, men vi greide ikke å få inn vinnermålet. Jeg vil si til mine spillere at de ikke må henge med hodene, sa Tysklands landslagssjef Steffi Jones.

Hadde Tyskland vunnet mandag, kunne Martin Sjögren begynt å legge speiderrapporter om tyskerne inn blant dem om Belgia og Danmark i sengelektyren i Nederland. Nå er det mer usikkert hvem Norge har utsikt til å møte i kvartfinale: Tyskland, Sverige eller kanskje Russland, som sensasjonelt slo Italia i åpningskampen?

Brøt tapsrekken

Tyskland hadde slått Sverige 10 ganger på rad i turneringssammenheng (tre etter ekstraomganger), men bare én gang med flere enn ett måls margin. Total målscore var 19-7, ifølge UEFA-statistikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjorde det vi fikk beskjed om, og etter pause ble det veldig bra. I første omgang hadde vi litt for stor respekt, men det ble bra til slutt. Bare avslutningene manglet, men Sverige er et vanskelig lag å møte, og vi var klare for dem, sa stjernen Dzenifer Marozsan.

Tilfreds

– Resultatet er OK slik kampen utviklet seg og måten vi forsvarte oss på. Vi har hatt problemer mot tyskerne tidligere, så jeg er tilfreds, sa Sveriges landslagssjef Pia Sundhage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå blir kampen mot russerne veldig viktig. Vi tar med oss selvtilliten fra i dag inn i den kampen, og heldigvis har vi noen dager til å forberede oss.

Tyskland hadde over 60 prosent ballbesittelse i mandagens kamp i Breda, der Norge tre dager senere møter Belgia, men maktet ikke å komme til de avgjørende sjansene.

Slutt?

Tyskland har vært gjennom et generasjonsskifte, har ny trener i Steffi Jones, og mange tror at tyskernes rekke med seks EM-titler på rad kommer til å ta slutt i sommer.

Siden Norge ble europamester i 1993 har Tyskland vunnet i 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 og 2013. Norge er slått i finalen to av gangene.