42-åring dømt for hvitvasking – skyldte på Microsoft-mann

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 42 år gammel mann må 30 dager i fengsel for å ha overført 93.000 kroner som ikke var hans, til en konto i betalingssystemet Western Union.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen fikk 43.000 og 50.000 kroner inn på sin konto fra den fornærmede i saken, men uten at det er fastslått hvordan disse overføringene skjedde.

I Nordre Vestfold tingrett fortalte 42-åringen at han hadde vært i telefonkontakt med en mann som påsto at han representerte Microsoft. 42-åringen fortalte at han hadde gitt den engelsktalende personen fjernstyringsmulighet over sin PC og tilgang til sin nettbank for å få ordnet opp i programmer på PC-en. Deretter dukket pengene opp på kontoen hans.

42-åringen fortalte at Microsoft-mannen hadde opplyst at pengene var blitt overført ved en feil. Han fikk derfor beskjed om å ta ut ulike beløp fra sin bankkonto i kiosker i flere forskjellige byer i Telemark, og å sende dem til en konto via betalingssystemet Western Union.

Tingretten festet ikke lit til 42-åringens forklaring, og mener den beste løsningen måtte ha vært å bruke nettbanken og å tilbakeføre pengene til kontoen de var overført fra. 42-åringen forklarte i retten at han hadde fått beskjed om at en overførsel ved ordinære banktjenester ville gå for sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter rettens syn er det helt usannsynlig at tiltalte over to dager i god tro ville ha gått med på å reise rundt til byer i Telemark for en alternativ overførsel, hvis dette kun var for å gjøre den ukjente engelsktalende personen en tjeneste, slik tiltalte hevdet i retten, skriver tingrettsdommer Øistein Wegner Fagernes.

Retten mener tiltalte har vært en nødvendig brikke i et spill hvor uskyldige personer tappes for midler.

– Dette er et alvorlig og økende samfunnsproblem, og sterke allmennpreventive grunner tilsier at slike forbrytelser møtes med strenge reaksjoner, heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraffen ble 42-åringen også dømt til å erstatte de 93.000 kronene den fornærmede mannen ble tappet for.